Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Frukost

4 kommentarer

Till jul äter vi risgrynsgröt till frukost. Halvan kokar en stor kastrull så den goda gröten räcker många mornar. Den kalla gröten värms upp i kastrull med lite extra vatten eller mjölk och blir som nykokt. Att koka varje morgon är inte att tänka på, det tar för lång tid. Det kan även bli ris á la Malta som dessert till någon middag. Frukost ätes i köket där slagbordet fällts ut maximalt och täckts med en stor duk med bordsfilt inunder. Vardagsporslinet ställs undan tills julen tar slut vid Tjugondag Knut.

Men gröten tar slut och filmjölk tar vid, dock med samma porslin och de stora nysilverskedarna från Eskilsltuna Jernmanufaktur med mönstret Gammelfransk. Tycker om tanken på att de här skedarna har Augusta och Fredrik med barnen Agnes, David och Berta också ätit med. Augusta och Fredrik var de som lät bygga vår gård med inflyttning i den 21 november 1910.

Så kan ju den vita duken efterhand bli lite solkig. Denna gång byttes den ut mot en lika stor och fin linneduk från Växbo lin, en sådan där som inte behöver manglas.

Det jag fått veta efter flytten till denna tidigare smedernas kommun är att besticken tillverkades på fabrik medan mönstret Gammelfransk var hemarbete för kvinnor som stansade, präglade, mönstret. Därför kan de se lite olika ut från bestick till bestick. De här besticken har jag blivit förtjust i, men när jag skulle välja silverbestick själv som bröllopspresent, valde jag Svensk med en mer funktionalistisk design från GAB. Älskar båda sorterna!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Frukost

 1. Fin idé att använda finporslinet alla dagar under julveckorna, inte bara de ”röda dagarna”. Då blir det liksom extra allt hela perioden! Roligt att höra historien om hur besticken kom till!

  Gillad av 1 person

 2. Vi tar også fram juleserviset i hele desember og fram til 20. dag jul. Da begynner jeg å pakke ned, men siden vi har mørketid og sola ikke skinner her før 22. januar kan en del stå fram til da. Trenger julekosen for å ”overleve” mørketida.

  Gillad av 1 person

  • Då tänker vi likadant när det gäller juletiden, förutom att här kan solens bleka, sneda strålar lysa om det vill sig. Just nu snöar det och det är minst lika välkommet :-)

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.