Ödehus

Ett vackert men ovanligt proportionerat ödehus står där och vill bli ompysslat av någon som förstår att uppskatta det. Taket är mest utsatt med nerfallna tegelpannor men utom räddning är huset inte. Titta så vacker färgsättning, så vackert fönsterglas. Tänk att ha ett så fint hus som granne ändå.

I dagens bostadsbyggande planas tomten ut med sprängsten, det används en hel del betong i grunden, frigolit, betongpannor på tak, glas- eller stenullsisolering i de färdigmonterade regelväggarna, gips, vattenbaserad färg på träpanelen, i värsta fall akrylatfärg. Man använder mekanisk ventilation som kräver el, installerar kanske inte vedeldad kamin och blir helt elberoende. Grävmaskiner arbetar lång tid med tomt och grund och släpper ut mängder av koldioxid. Så går till stor del dagens villabyggande till. När det finns så många tomma hus runt om i landet.

De gamla traditionella byggteknikerna var och är mer miljömässigt skonsamma.

7 reaktioner till “Ödehus

  1. Det ser nästan ut som ett hus man sitter och ritar lite oplanerat och sedan får trycka in fönster och dörrar lite som det får plats. Undrar hur det blev som det blev.

    Gillad av 1 person

    1. Volymen är helt symmetrisk men fönstersättningen är gjord utifrån rummen på insidan. Det är sådant jag tycker mycket om. Undrar hur planlösningen ser ut.

      Gilla

  2. Hej!
    Where is this house located? It is so so beautiful! :)
    I found a similar one, with a sharp roof, but that was a countryside school many years ago.

    Gilla

Tyck till om du vill!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.