Lummer

”Nu under årets mörkaste tid känns sommarens grönska långt borta. Kanske är det därför vi så gärna tar in delar av skogen i våra hem under julen?

Gran, fönsterlav och mistel är vi alla bekanta med, men har du någon gång julpyntat med lummer?

Förr var det inte ovanligt att man dekorerade hemmen med girlanger av lummer, speciellt till jul, men även vid andra högtidliga tillfällen. Lummern plockades så flitigt att den blev ovanlig i skogarna kring städerna.

Interiör med julgran och lummer från doktor Robert Nordströms och Maria Nordströms hem, tillhör Örebro Läns museums samlingar.

Idag är samtliga lummerväxter fridlysta och det är förbjudet att plocka dem annat än för eget bruk. Förutom i Blekinge där du inte får plocka några lummerväxter alls. Hittar du lummer i handeln är den förmodligen importerad, om den är lagligt plockad. Lummerväxter är väldigt svårodlade och växer långsamt.

Men lummern är inte bara vacker att dekorera med, förr användes även sporerna som kallades för nikt. Dessa har en mycket hög fetthalt vilket gör att de brinner explosionsartat. Den egenskapen nyttjade man i teatersammanhang och vid blixtfotografering. Även apoteken använde sporerna, då till att rulla piller i eftersom sporerna sög åt sig fukt och gjorde att pillren inte klibbade ihop. Sporerna användes också som släppmedel i gjutformar (sandform). Det ska tilläggas att det finns flera arter och underarter av lummer i Sverige. Både revlummer och mattlummer har använts för dekoration. Insamling av sporer (nikt) har ofta skett från mattlummer.”

Den här informativa texten har skrivits i december förra året på Västaravets instagram av Miriam Hermanson, kommunikatör i Västarvet.

Mattlummer fascinerar, den här fotograferades i somras. När jag var barn hände det att jag plockade lummer för utsmyckning.

Annons

3 reaktioner till “Lummer

  1. Det var väldigt informativt! Har en ljuskrona som jag alltid pyntar med lummer till jul. I år fick jag verkligen leta lite extra.Tur att det är tillåtet att plocka för eget bruk, har alltid haft lite dåligt samvete… Hade hört det där om att det växer så långsamt. God fortsättning!

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.