Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Återbrukat taktegel

6 kommentarer

Nygammalt tegeltak.

På bostadshuset i Universumet byttes takmaterial för ett antal år sedan. En gammal fallen ekonomibyggnad hade exklusiva enkupiga lertegel på taket. Vid förfrågan fick vi väldigt gärna plocka ner dem, bonden ville bli av med takteglet och hela faderullan. Ekonomibyggnaden skulle senare under året jämnas med marken.

Fallna tak och vanvårdade hus – en alltför vanlig syn på svensk landsbygd. Exklusivt byggmaterial får gå till spillo.

Jag våndas över alla gamla ladugårdar och ekonomibyggnader som rivs. Deras konstruktion, deras gamla vasstaksläggning under tegelpannorna, deras värde för kulturlandskapet kan inte fullt ersättas. Det är så lite som dokumenteras.

Ett byte skedde från svart plastbelagd trapetskorrugerad plåt till enkupigt handslaget lertegel med hjälp av den där ruinerade ekonomibyggnaden.

Vi fick god hjälp av kompisar att plocka ner tegelpannorna, fraktade hem dem gjorde bonden. Hade vi varit mer framsynta hade vi tagit till vara på ännu mer från den där ekonomibyggnaden då vi har insett att här behövs annat patinerat byggmaterial också. Men nöjda är vi över det nygamla tegeltaket.

Under rubriken TAK under kategorier i marginalen så finns mer att läsa om taken.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Återbrukat taktegel

 1. Fina bilder på ett fint jobb.

  Gillad av 1 person

 2. Perfekt! Vilken lycka :)

  Gillad av 1 person

 3. Hur ser Vittinge-pannorna på andra sidan ut så här några år senare? Har de fått någon patina, och hur lång tid tog det innan de fick det i så fall?

  Gilla

  • De har fått patina. Träd står nära taket. Det tog inte lång tid innan färgen mattats av men någon tidmätning gjordes inte. Ännu har inte vackra lavar etablerat sig, som på de gamla tegeltaken på uthusen. Men de kommer med säkerhet och utgör ingen fara för teglet. vattenhållande grön mossa är värre men de finns inte här på taken, mossa etablerar sig lättare på betongpannor som ju har skrovlig yta.

   Gilla

   • Tack för svaret!

    En annan fundering, i äldre inlägg kan man läsa att ni enbart har lagt träfiberskivor under teglet utan takpapp eller annat tätskikt. Har detta funkat bra? Hur är det tätat kring skorsten och andra ev. rörgenomföringar i så fall, eller är det enbart de överliggande plåtarna som skyddar där?

    Vi har i dagsläget oisolerat tak på vårt torp och i samband med takomläggning tänkte vi riva bort takpapp och istället lägga en tjockare diffusionsöppen träfiberskiva, som enligt tillverkaren inte behöver någon takduk eller papp ovanpå. Det blir ju lite som er lösning fast med tjockare träfiberskivor. Men känns samtidigt lite läskigt att inte ha något annat tätande skikt.

    Gilla

    • Oljehärdad (viktigt!) träfiberskiva fungerar bra på vårt tak. På det strö- och bärläkt. Innan dess fanns endast falbrädor. Mot skorstenen ansluter träfiberskivorna direkt, plåtskoningen på skorstenen tätar.
     Under nockbrädorna har vi en remsa takpapp. I vinklarna mellan takfallen finns plåtslageriarbeten ovanpå träfiberskivorna.

     Oljehärdade träfiberskivor som ligger omlott är inte ovanligt som vattentak.

     Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.