Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Förgänglighet

1 kommentar

Hur ljuvligt är inte detta förgängliga!

En bra utställning om tapeter lockade mig tidigare i år till Frövifors. Men vad jag fick på köpet var en utställning om förpackningshistoria samt den tillfälliga utställningen Tsutsumi – Japansk förpackningskonst. Utställningen var vacker och på bilden visas wellpapp tillsammans med torkad fjädersparris. Jag blev bedövad av skönheten.

”Förgänglighetens betydelse har i Japan en annan betydelse än hos oss. I Sverige försöker vi ständigt tillverka hållbara föremål och väljer materialet därefter. En ökad användning av naturmaterial i Japan har den stora nackdelen, att det genom klimatfaktorer som temperatur, ljus och luftfuktighet i mycket större omfattning påverkas av biologisk förruttnelse.

Men just aspekten av förgänglighet utgör en viss lockelse – som Zen-filosofins huvudsakliga beståndsdel, vilken uttrycker att allt är förgängligt och underkastat ständig förändring.

Även inom området traditionella förpackningar finns många sådana exempel, där bambu som förpackningsmaterial är det mest framstående. Ett nyklippt rör utmärks av en mättad grön färg, som med tiden nästan omärkligt förändras till en starkare gulbrun färgnyans. En sparad förpackning tillverkad av bamburör, som under månadernas lopp har torkat och ändrat färg skulle ingen japan uppleva som på något sätt sämre. Först det naturliga förloppet ger ibland den optiska attraktionen. Dessa uttrycksformer för förgänglighet åtnjuter i Japan högt anseende.”

Och jag tänker på våra mjölk- och filpaket som numera alla har skruvkork av plast, ”bioplast” vill man rättfärdiga den med. Den absolut onödigaste delen på en nutida mjölkförpackning! Om ni frågar mig.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

En tanke på “Förgänglighet

  1. Den japanska utställningen är så fin. Frövifors Pappersbruksmuseum är ett av mina favoritställen! Bodde i närheten i 40 år.

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.