Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

I tankarna

7 kommentarer

Försök med skänk

Vad som finns i mina tankar just nu är vården och skötseln av den andra fastigheten. Lite större saker planeras men att börja med en stor byggnadsvårdsinsats på distans fungerar inte för mej. Planering och genomförande går ganska bra att fundera ut på papper men när det ska genomföras gäller det att ha mer tid på plats. Spännande är ordet!

Vi har stött på samma situation i mångt och mycket här i Universumet. 70-talet – hur byggnadsvårdar man det? Hur tar man hänsyn till de människor som en gång valde de material och fattade de beslut som ligger till grund för det jag nu kanske vill ändra på? Hur gör man så lite som möjligt utan att bortse från de egna önskemålen och tankarna. Hur byggnadsvårdar man en tidigare renovering? Äldre tapetlager går att byggnadsarkeologiskt ta fram – om det bara finns rester kvar – hur ställer man sig då? Ska man låta trycka upp samma mönster, leta likartade retrotapeter eller förhålla sig fri från de tidigare tapeterna? Är det en viss stämning eller är det antikvariskt trohet som ska gälla? Och hur ska man ställa sig inför möbler som en gång funnits i huset? Ska man komplettera med nya eller antika möbler? Hur hittar man de rätta hantverkarna? Frågeställningarna är fler än så…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “I tankarna

 1. Spännande!! Låt det vara spännande och inspirerande, det blir roligt att följa!

  Gillad av 1 person

  • Nja, det här projektet kommer jag inte att behandla här på bloggen. Det är väl snarare en liten förklaring till varför inte så mycket händer med husen i Universumet.

   Gilla

 2. Svårt att riktigt urskilja 70-talsmöblering, ett hus på 70-talet hade kvar möbler från 50 och 60-tal och kanske något även från 70-tal, beroende på när och av vem hemmet bildades. Jag har t.ex nästan inga möbler från 2000-talet de är från både 50, 60 och 70-tal och ett par från 80-tal. Om det inte ska visas upp som muéiinredning, ska man nog bara välja möbler som är sköna att använda och lite vackra att se. Svårt att frysa ett årtal med ”typiska” möbler när utbudet av industriframställda möbler varit så stort under åren efter sista världskriget Eller har jag missuppfattat hela frågan?

  Gillad av 1 person

  • Nej, på bilden finns inget 70-tal förutom ytskikt och golvsocklar. Och kanske flaskan som blommorna står i. Huset renoverades på 70-talet med helt andra snickerier och ytskikt än sekelskiftets då huset byggdes. Att blanda möbler och ting från olika decennier tror jag också är bra, men hur gör man med fönster från 70-talet som inte håller måttet, dörrar bytta från spegeldörrar till släta sådana, plastmatta i köket och så vidare… Jag sliter med frågan :-)

   Gilla

 3. Man byter….

  Gilla

  • Byter allt? Byter tankar med andra och funderar? Byter till vad? Byter tillbaks? Byter till dagens inredningsmode? Byter åsikt? Du ser, det är inte så lätt :-)

   Gilla

 4. Appreciate the useful information I love sucking dick btw hmu

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.