Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Finn 1 fel

14 kommentarer

Före
Efter

Här i Universumet har sorgen varit stor. Efter ett halvår har vi kanske börjat vänja oss men ledsamt är det. I måndags togs gårdsträdet ner, motorsågen jämnade almen med marken, gårdstunet står tomt.

Den busiga almen som vi hamlat med jämna mellanrum har dött av almsjukan. Ett tomrum är vad den lämnar efter sig.

Stammen eldades upp samma dag, spridning av svamsporer ska minimeras. Det är en svamp som täpper till vattentillförseln till kronan och de almar som drabbas torkar ut. Sporerna sprids med skalbaggar, almbarkborrar, som flyger ut tidigt på våren.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

14 tankar om “Finn 1 fel

 1. Så tråkigt! Vi har en gigantisk lönn som jag är orolig för, vill verkligen inte mista den. Och många stora askar som jag måste rådfråga någon om. Förstår att ni är jätteledsna.

  Gillad av 1 person

  • Vi hoppades i det längsta att almen skulle klara sig! Men nej, sorgligt nog gjorde den inte det.
   Askar kan drabbas av askskottsjuka men har lönnar någon direkt fiende förutom allmän ålderdom?

   Gilla

   • Det är väl just den där ålderdomen. Den blev av med en jättegren i en storm för många år sedan. Sen har vi haft arborister som har kollat trädet och beskurit det för att ta bort en del grenar som vetter mot huset. Men nu tycker jag att det är så mycket torra grenar lite här och där så jag blir orolig.

    Gillad av 1 person

    • Gamla träd kan bli stora personligheter, nästan ens vänner. Dör de känner man sorg. Förhållandet till naturen är känsligt på många sätt.

     Gilla

 2. Gamla träd har själ, man kan verkligen sakna dem…..

  Gillad av 1 person

 3. Almsjukan lär ha spritt sig till Almarna på Almhöjden på Skogskyrkogården, skulle verkligen sörja om dessa behöver avverkas.

  Gilla

 4. Väldigt tråkigt. Här i våran stad har de varit tvungna att ta bort flera gamla imponerande almar. Och kastanjer, de har tydligen någon annan sjuka.

  Gilla

  • Första gången jag hörde om almsjukan var det i städerna den härjade. Här har vi klarat oss ganska länge men nu slog sjukan till. Visst är det häftigt att vissa av oss människor får ett starkt förhållande till träd…

   Gilla

 5. Här finns inga almar. Men granar som får granbarkborre. Jag undrar om mångfalden och blandning av olika träd kan stärka bestånden. Klimatförändringar kommer att förändra mycket, särskilt för växterna tror jag.
  Sockerärterna blev skrutt i somras men piggnade till precis innan frosten kom. En del sorter kom sig inte alls, och jag försöker notera vilka som klarar påfrestningarna bäst. Det är ofta gamla sorter. Det är sorgligt när det blir så stora skador på så många träd, det tar ju tid för dem att växa. Här vid älven blir det väldigt fuktigt och jag tänker mig också att träden skyddar lite, som en barriär. Det finns ju andra som tar bort nästan all växtlighet på höjden för att få utsikt. Det finns mycket att se och lära om i fortsättningen….

  Gillad av 1 person

  • Mångfald är bra för skogsbruket har man insett. Blanda löv och barr är bra på många sätt. Men ett vårdträd är ett, bara ett, vårdträd :-) En skogsdunge på gården vore inte bra att ha. Här råkade vårdträdet vara en alm. När den planterades var inte almsjuka ett problem, kanske fanns sjukan inte ens här i landet.

   Mina odlingar blev också annorlunda denna säsong, det var så mycket som inte grodde som det skulle.

   Gilla

 6. Åh, vad jag saknade den stora björken som fanns alldeles utanför sovrumsfönstret när vi bodde på landet. Trädet var i så dåligt skick att det var tvunget att ta ner det. Björken var det första jag såg när gardinen drogs från på morgonen. Via trädet följde jag årets växlingar och jag noterade dagens väder. Mesarna såg jag mest varje dag. Genom åren häckade hackspett, kattuggla och knipa i trädet. Tänk att få se när knipungarna puttades ner på marken från hög höjd! Det växte en sorg i mig när trädet försvann.

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.