Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Slamfärg åldras fint

2 kommentarer

Ni ser två väggar på ett hus, två fasader. Den ena är målad på 1950-talet, den andra senast på 2010-talet. Båda kläddes med plåt på 1970-talet.

2003 tog vi bort plåten på gavelfasaden och jag har målat den två gånger med röd slamfärg sedan dess. Ett decennium senare, 2013, avlägsnades plåten på långsidan bakom lärkarna. Och den har alltså fortfarande inte målats sedan 50-talet. Visst tänkte jag att måla den ganska snart men så har inte blivit för den är fortfarande bra som den är.

En detalj ni ser är att fästena för stupröret vid knuten sitter kvar utan rör. Hängränna och stuprör behövs egentligen inte här, de saknades när huset stod klart 1910 och kom på plats först på 20- eller 30-talet. Sockeln är så hög att regnvattnet inte skvätter upp på fasaden, åtminstone inte nämnvärt. Träden skyddar också från västliga vindar. Så troligen kommer den gamla hängrännan och stupröret inte upp igen även om de är så mycket finare än nya takavvattningar, inklusive de gamla fästena. Men de behövs inte så länge lärkarna står där.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Slamfärg åldras fint

  1. Tänk på att det blir mycket vatten kring huset om du inte leder bort det. Det kan vara dåligt för grunden (risk för att grunden rör sig, att det blir svampangrepp). Om taket är 50 kvadratmeter ger varje mm regn 50 liter. Så 20 mm regn ger 1 000 liter.

    Gilla

    • Ja, jag är väl medveten om detta. De gamla hängrännorna och stuprören finns kvar, de sattes upp tidigast på 1920-talet tror jag. Kanske kommer de upp igen. Grunden är en krypgrund som kan inspekteras. Men ursprungligen fanns varken hängrännor eller stuprör. Stuprör kan koncentrera vattenflödet till knutarna som kan få problem genom detta – det gäller att ha kontroll :-)

      Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.