Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Senapsglas

4 kommentarer

Senapsburkar, så kallade tunnor från 1930-talet. Den största rymde 2 kilo.
Design Edvin Ollers, Limnareds glasbruk. Foto ur nedanstående bok.

Inte visste jag innan jag läste ”Funkisglas : pressat och blåst” av Thomas Lindblad och Anna Livén West, 2011, att de här tunnorna av glas med lock är senapsförpackningar från 30-talet. I boken läser jag om pressglas från tiden 1920-1955 och granskar tydliga foton.

Det är ALLTID trevligt att lära sig något nytt! Böcker är en bra kunskapskälla.

Jag har sett sådana här glastunnor sedan jag var barn och har köpt secondhand hit till Universumet. Vi använder dem till inlagd sill – alltså som silltunnor eller till sylt eller… De är fina på matbordet.

Plommonsylt kokades i veckan som gick på de få Opal-plommon som lilla plommonträdet gav i år. Sylten hälldes på glasburkar med metallock som efteråt ställdes upp och ner i matkällaren. Men det blev lite sylt kvar som ska ätas snart. Den skvätten hällde jag i en av glastunnorna.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Senapsglas

 1. Så underligt, de där burkarna har jag inte träffat på, så fina. Plommonträden hos oss tog ett sabbatsår, men en liten skörd av jättestora plommon har jag plockat in.

  Gillad av 1 person

  • Det är det plommonträd jag missköter som gett frukt i år. Det behandlas omilt, jag kapar in grenar och kvistar väldigt mycket för att det inte ska störa utsikten från köksfönstret. För mig är det mest ett fåglarnas talgbollsträd vintertid. Men att det nu gett frukt misshagar mig icke :) Plommonen är ju goda!

   Gilla

   • Plommonträd verkar tåla omild behandling, det är just så vi har gjort med det som bär frukt i år, kapat grenar som slår mot taket eller husgaveln. Våra träd har varit otroligt givmilda under alla år, det är inte alltid så roligt att trampa i plommonsörjan under träden. Salig svärfars födelsedag idag har jag haft som riktmärke för plommonmognaden, men de är tidiga i år, nästan övermogna.

    Gillad av 1 person

 2. Nytt för mig att det tillhör glaslock! Har en burk men har nog bara utgått från att det ska vara skruvlock i plåt – utan att egentligen se efter. Nu blir det att hålla ögonen öppna och leta i samlingen av (konserverings)burkar och lock i förhoppning om att hitta något som passar.

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.