Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Staket av klass

2 kommentarer

För att komma till Överhogdal och de fina bonaderna passerade vi Sveg, Härjedalens huvudort. Noterbart var det vackra vitmålade spjälstaketet runt den utökade ”nyare” kyrkogården från förra sekelskiftet och runt prästgården. Stenpollare på jämna avstånd höll staketet uppe. Det var mycket vackert. Kyrkan från 1840-talet ersatte en medeltida kyrka. Den gamla, mindre kyrkogården omgärdas av en kallmurad kyrkogårdsmur.

Fina och gedigna stenpollare med staket omgärdade även påfallande många tomter i centrala Sveg. I en stadsbildsanalys skulle detta poängteras tänker jag. Stenbrottet (granit eller gnejs) bör ha funnits i närheten då det begav sig.

De flesta originalstaket är bytta till en annan enklare utformning än de ursprungliga förstår man.

Här i norra Sverige finns inga uteslutande eller innestängande plank, något som kännetecknar många städer, utan öppna spjälstaket syns i den här huvudorten.

Det här var så putslustigt att jag var tvungen att fotografera. Gedigna stenpollare med upphängt Gunnebostängsel. Infästningen har ändrats från trästaket i sektioner till förbilöpande stängsel genom ny järnkrok på utsidan av stenarna. Lite gulligt tycker jag!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Staket av klass

  1. Det vita kyrkogårdsstaketet vinner!
    Gunnebostängsel är inte min favorit. Kanske för att jag tyckte att det var besvärligt att klättra över når jag var liten…hihi.

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.