Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Tegeltång

2 kommentarer

I söndags beslöt jag mig således för att måla lagårdens gavelspets med Falu rödfärg. Jag har dragit mig för det förut då jag inte vill att husen på gården ska se ut att vara alltför samtidigt underhållna.

När jag ändå arbetade där uppe med slamfärgning av gavelspetsen tyckte ”Halvan” att han lika gärna kunde inspektera tegelpannorna som ligger över vindskivorna. De med sprickor byttes ut och de ”nygamla” spikades fast. Här på uthusen finns inga vattbrädor utan tegelpannorna rår över vindskivorna och spikas i dem för att inte lyftas av blåsten.

Om någon av de återbrukade tegelpannorna inte passar direkt i storlek är det bra med en tegeltång som kan bita av den del som skaver mot den underliggande.

Bra-att-ha-verktyg. En s k plattång, utrustad med fjäder som man kan klippa tegel och kakel med. Käftarna går aldrig ihop helt, mellanrummet på den här tången är ca 2 mm.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

2 tankar om “Tegeltång

  1. Snyggt! 👌 Är det den ljust faluröda du har eller är det solen som luras? 🙂

    Gilla

    • Det luras. Vanliga faluröda på gaveln, ljust faluröd slamfärg på vindskivor och mjölkrum nedanför gavelspetsen. Bostadshuset är målat med ljus faluröd slamfärg, likaså magasin och tvättstuga samt lagårdsdelen som vetter mot gårdstunet. Så var tanken men här glömde jag bort mig. Så kan det gå…

      Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.