Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Duchesse de Nemours

8 kommentarer

Solskimmer.

Pionen Duchesse de Nemours blommar nu. Just detta exemplar köpte jag på trädgårdsmässan i Älvsjö för några år sedan. Trodde jag inhandlade en Sara Bernhardt som är rosa, men det var ingen ordning på försäljarens rotknölar så den jag fick med mig hem var denna vita. Ljuvlig, javisst, men det är klart att jag ska ha en ljust rosa också här på gården. Redan tidigare fanns ju här en vitblommande från långt tillbaka – nu finns här två. Plus mörkrosa bondpioner.

När jag flyttade hit kände jag inte till något om perenner, hade bara prövat på frösådda ettåringar lite grann så där. Jag inser att jag lärt mig en hel del sedan dess. Nu känner jag även till gul lejontass.

I år går odlingarna i kökslandet sämre än vanligt. Många av fröna gror inte även om de är årsfärska. Det är förargligt.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Duchesse de Nemours

 1. Samma här vad gäller ickegrodda fröer. Trist och konstigt. Jag vet inte vad mina pioner är för kvalisort, utom dillpionen. De flesta fanns här, två har jag köpt. Dina vita är vackra men det är förstås förargligt om du hade tänkt dig en rosa.

  Gillad av 1 person

 2. Pioner är ljuvliga! Tog med mig några från svärmors trädgård när huset såldes, En är rosa och en vit men har ingen aning om sorter.
  Blommorna är så praktfulla och jag sätter gärna in några på köksbordet. Men de älskas tydligen också av myror för jag får alltid myrvandring på bordet och golvet. Har säkert haft ihjäl minst 20 myrstackare sedan blommorna togs in. Jag kommer också ihåg från den gamla bondpionen som fanns när jag växte upp att det alltid fanns mängder av myror som kröp omkring på stjälkar och blommor.

  Gillad av 1 person

  • Ljuvlig, ljuvligare, ljuvligast… Jag ser myror på knoppar men har lärt mig att de skadar inte blomman. De du har gömmer sig nog inne bland kronbladen när pionen slagit ut och ”slickar” i sig söt nektar. Pröva att slå av dem blommorna någorlunda försiktigt innan du tar in dem på köksbordet. för på köksbordet ska man ju absolut ha en bukett pioner.

   Gilla

 3. Det är inte alla år som frön blir bra till utsäde, även om man köper dem.
  Av de 95 bondbönor jag sparat från förra året, som var ett skruttigt bondböneår, tog sig 91. Det var otroligt bra, och överraskande, då de inte såg så rejäla ut som man skulle önska. Hälften av dem skulle jag ha sorterat bort men testade i alla fall då det är svårt att få tag på frö. ibland gror inte rödbetorna…
  I år har rovor och kålrot grott finfint, morötterna är tröttare. Får kika bättre under fiberduken nu när vädret är svalare.
  Skönt med lite fukt och lite svalare väder.
  Pioner är vackert!

  Gillad av 1 person

  • Här går rödbetor, koriander, squash, dill och persilja bra. Palsternackor kom först vid andra sådden, likaså frilansgurka som kom med endast 4 plantor efter andra sådden. Svedjerovor inte alls trots andra sådd. Av blommorna kom sommaraster, sommarriddarsporre, praktvädd inte alls. Jätteeternell inte heller men där hade jag gamla frön. Har sått mangold, praktmalva och aster efter midsommar. Får se om de artar sig. Till och med sallaten gror dåligt men där har jag inte årets frön heller. Solrosorna har kommit upp. Ringblommor kommer upp med frön som legat i jorden över vintern. Vitlök ska skördas i juli.
   Men som sagt – det har grott dåligt i år. Gläds över det regn som faller nu.

   Gilla

 4. Svedjerovor är så gott! Vi har precis ätit upp de sista, i stomp. De har kommit snällt. Jag täckte med fiberduk och har vattnat på den en del dagar, vi har haft väldigt varmt…puh. Löken har jag vårdat ömt, och haft eget utsäde till största delen. Vitlöken kom otroligt sent då vi hade så kall vår, trodde att den hade frusit bort då snön kom och tinade om vartannat, och så blev det nästan bart före årsskiftet, men nu är den på G. Den fick spättas ned då vi fick hällregn och kallgrader på några timmar. Inte lätt att vara odlare, jag tycker att det har blivit en hel del förändringar! En kålsort gick i blom och fick gå till hönsen, men de blev ju glada förstås!

  Gilla

 5. En av mina gurkor har överlevt……. Konstigt! Zucchinin är finfin! Snart frukt att plocka hoppas jag, och bönorna i växthuset är härliga!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.