Eskilstuna Jernmanufaktur Aktiebolag

Det blir konstigt nog lite mer intressant att använda våran välanvända brödkniv när jag hittar uppgift om den i en utmärkt bok. Knivbladet är av kolstål som kan rosta, skaftet är förnicklat. På 1890-talet började den här modellen att tillverkas av Eskilstuna Jernmanufakturaktiebolag, Knivar av kolstål är lätta att underhållsslipa och kan slipas väldigt vassa, nackdelen är att de rostar lätt i fuktig miljö.

Här är en bild med det tidigare köksskafferiet som jag ville dokumentera dagen innan arbetena i köket satte igång för många år sedan. Skärbrädan, brödkniven och skärpstålet samt ett rivjärn hängde då på insidan av skafferidörren. Det hade varit knivens och stålets plats länge, länge… Alla delarna finns så klart kvar än idag – skärbräda och brödkniv ligger framme på köksbänken, skärpstålet i kökshurtsen.

Det är i den här boken av Thomas Lindblad som jag finner många bra uppgifter om bruksföremål.

7 reaktioner till “Eskilstuna Jernmanufaktur Aktiebolag

  1. Jernbolaget m fl har satt sina spår i många många hushåll i Sverige – roligt när man blir intresserad av det. Finns antikaffären i östra delen av Köpmangatan kvar, den som hade specialiserat sig på lokalt tillverkat?

    Gillad av 1 person

    1. Att f kunskap om det som omger en till vardags är värt en del tycker jag. Tänk att brödkniven har sin form från 1890-talet!
      Om du menar antikaffären i kvarteret närmast Strandgatan så la den ner för 3-4 år sen. Inget liknande uppstod där sen.

      Gillad av 1 person

  2. Tråkigt!!! Där fanns två, en på var sida om Köpmangatan, och båda välsorterade och intressanta att botanisera i. Är båda borta alltså?

    Gilla

  3. Kolstålsknivar i storleken bordsknivar hade både mor- och farföräldrarna. De användes till allt, men framför allt till att skära rågbrödet med. Man greppade brödkakan, lade det mot bröstet och skar en vacker lång skiva. Mor ärvde morfars kolstålskniv och den älskade hon. Nu bor den hos min syster.

    Gillad av 1 person

      1. Kan det handla om att man fått för sig att det är ohygieniskt? Sen ska det ju vara bröd med hård skorpa, alla brödsorter funkar det inte så bra med.

        Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.