Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ett sätt att torka tvätt

3 kommentarer

Kaminen ger bra värme också för tillfällig torkning av kläder.

Sedan många år har vi två krokar uppsatta i taket ovanför kaminen. De kom upp igen efter att kammaren byggnadsvårdats (men kom inte med på bilden).

En av ankarkrokarna i taket ovanför kaminen.

Krokarna är skruvade där med avsikt att hänga blöta plagg på tork när det är lite mer bråttom än annars, särskilt vintertid. I tvättstugan har vi varken torktumlare eller torkskåp, tvätten torkas i utrymmen med utomhustemperatur (alltså frystorkning vid minusgrader) eller sommartid på tvättlinor under äppelträden. Vi försöker leva med få elektriska apparater, precis som man gjorde en gång i tiden, och därför är takkrokarna bra att ha ibland för galgar med skjortor eller jeans hängda direkt i en hälla. Krokarna är diskreta när de inte används och stör inte.

Vi uppskattar detta enkla liv och upplever det inte som låg standard eller att något försakas.

Krokarna är av typen ankarkrok tillverkad av förnicklad järntråd. Modellen är från sekelskiftet 1900. Här i huset fanns många ankarkrokar och andra typer av hängare. De används fortfarande men några av dem, som de här i taket, sitter på en annan plats än ursprungligen.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Ett sätt att torka tvätt

 1. Smart!
  Här hos mig (i modern villa) hänger ofta galgar på trappstegen och kläderna torkar i värmen från kaminen. Har torktumlare men använder den sällan.

  Gilla

  • Kaminen värmer bra men det är bara kläder i behov av snabbtorkning som får plats där uppe i taket. Annat hänger i utomhustemp – tvättstugan finns i ett av gårdens uthus. Längtar tills tvätten kan torkas på lina utomhus :-)

   Gilla

 2. Fiffig idé med krokarna! Dom kan ju användas till annat också – sagt av en som gillar saker som hänger; lite som oroar, som är en fin dalatradition.
  ”Naturtorkning” av tvätt vintertid är lite spännande. Prövade ”frystorkning” för första gången i år. Funkade rätt bra och vilken fröjd att få ta in tvätt som torkat i frisk luft – även vintertid. Annars fuskar vi med torktumlare ibland, men har också en tvättställning i köket, går fort när man eldar i spisen. Samma princip egentligen som era takkrokar. Det går att göra så om man har gott om plats, svårt annars förstås.

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.