Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vi som använder vedspis

6 kommentarer

Vinnarna i ArkDes pepparkakstävling 2019 i gruppen arkitekter-bagare-och-formgivare var Astrid Elander och Tova Björkquist med kakbak nr 84 – ”Brasan”.

Fortfarande eldas här med ved i kamin och vedspisar. I kakelugnen gör vi uppehåll med eldningen nu när det inte är så kallt ute. Så klart att jag fastnade för ArkDes vinnare i pepparkaksbak 2019 – Brasan. Titta bara hur björknäver och årsringar har illustrerats med glasyr. Och mandelspån illustrerar vedklabbens insida.

Exakt som pepparkaksbrasan staplar vi inte ved när det eldas brasa här i Universumet men väl i fritidshusets öppna spis. Att elda är verkligen en konst som vi börjar behärska efter alla år. Köpta tändklabbar använder vi inte. Tändälgar är till för stadsbor ;-) BJÖRKNÄVER är absolut bästa tändmaterialet. Sen kommer små (späntade) stickor som blir över på vedbacken efter att vedträna travats i den luftiga vedboden. Stickorna plockas också ihop och får ligga luftigt i pappkartonger tills det är dags för användning/antändning. Enkelt och chosefritt

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Vi som använder vedspis

 1. Min son och svärdotter köpte nyligen ett hus byggt 1905. Visserligen renoverat men i någorlunda bevarad känsla, med modern vedspis och kaminer, med brunn och eget avlopp. Mycket av detta har man numera glömt av, det tog mig tillbaka till barndomen igen. Då vi, mor och far, farmor och farfar, mormor och morfar eldade med ved och koks. Farfar och pappa hos oss och morfar hos sig sågade och klöv ved inför vintern med stora förråd av ved i uthus. Brunn med vatten som måste hushållas med under sommaren ibland under hela året dessutom. Vi med kommunala system är så oerhört bortskämda med värme och vatten.

  Gillad av 2 personer

  • Tony, du beskriver en tid och ett levnadssätt som en ”prepper” och ännu fler skulle tycka om. Trevligt för dig att få uppleva det livet hos din som o svärdotter. Jag växte upp under likartade förhållanden och tyckte om det. Kanske är det därför jag numera bor som jag gör och försöker hålla liv i detta levnadssätt i mångt och mycket. Stadslivet på Södermalm var en lång och trevlig parentes :-) men nu är jag hemma här.

   Gilla

   • Ja det är väl lite så som preppers tänker kanske, med stort vedförråd, eget vatten och avlopp, odlingar, osv. Min andra son bor mitt i centrala centrum i Stockholm och jag gillar verkligen att besöka Stockholm, gå ut med kameran och åka tunnelbanan vandra runt i stadsdelarna och bara ta in. Men inte bo där kanske.

    Gillad av 1 person

 2. jag är så dålig på att tända eldar… men jag ÄLSKAR allt med ved. Särskilt doften!

  Gilla

 3. Självklart att uppmärksamma denna fina pepparkaksskapelse. Att elda med ved är något speciellt!

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.