Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Spispapper

10 kommentarer

Under första halvan av 1900-talet var det var inte alltid som köken hade kakel ovanför spis och arbetsbänk. Diskvatten ur baljan av koppar stänkte upp på väggen, kaffe och härliga matlagningsgrytors innehåll skvätte upp på den limfärgade murstocken. Det var lite besvärligt att hålla rent kan man tro.

Tidningspapper ovanför vedspis, 1910-tal.

En lösning kunde vara att sätta upp tidningspapper mot murstocken. Med lite grötklister fäste det tillräckligt. Så gjorde man här i Universumet enligt fotot på Agnes vid vedspisen ovan. Men det var vanligt över hela landet i många kök och samhällsgrupper.

Kvinna, vedspis, spispapper ca 1900. Västergötland. Foto Anna Florén.

Jag gör likadant idag då jag kokar saker som skvätter som t ex äppelmos kan göra. Och detta trots att jag har lätt avtorkbar mosaik ovanför spisarna. För min del fästs tidningspapperen genom att blöta dem eller tejpa fast dem, de ska ju strax tas ner.

Prima svenskt olackerat spispapper. No. 1251 / 82 B. Två oanvända rullar 50 cm x 2 meter.

Att använda de rullar spispapper som finns i vår ägo, en ”present” från föregångarna på gården, är inte att tänka på. För mig är de otroligt värdefulla. Trycket på spispapperet föreställer kakel med meanderbårder upp- och nertill – jämför med fotot nedan.

Spispapper ovanför arbetsbänk, 1920-tal.
Ni ser hur modern husmodern eller husan är – knäkort klänning och kortklippt hår med pannband.

Skyddspapperet är lätt att byta ut när det blir alltför solkigt och det var billigare än kakel. När dessa skyddspapper började tillverkas vet jag inte men jag förmodar att de användes fram till slutet av 1940-talet i enklare hem. De två rullar som finns här påminner om den tid som var, om en tid med mycket enklare förhållanden. Har ni sett spispapper i kulturhistoriska museimiljöer?

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

10 tankar om “Spispapper

 1. Kul med Då och Nu bilder om spispappret. Hyllpapper och liknande har jag upplevt men spispapper var nytt för mig.

  Gilla

  • Visst är det läckert med spispapper! ;-) jag är dessutom glad över att hyllpapper är något lättare att finna i affärer nu än för 15 år sen och tidigare. Det försvann med 70-talets intåg och fabriksmålade köksstommar.

   Gillad av 1 person

 2. Så intressant. Det hade jag inte hört talas om.

  Gilla

 3. Spispapper har jag inte heller hört talas om, inte tricket med tidningspapper heller. Men det är otroligt användbart, tänk när man kokar rödbetor!! tack!

  Gilla

 4. Alltid lär jag mig något nytt. Rullarna med ”spispapper” som fanns här i förvar var exotiska och oförståeliga tills jag fann äldre foton där spispapper förekom.

  Gilla

 5. Det här var nåt nytt för mig också. Aldrig sett eller hört talas om, men nu när man vet om det kanske man får syn på det på gamla foton. Är papperet hyggligt tunt, alltså tunnare än hyllpapper som ju också ofta är vaxat? Det kan förklara några pappersrullar som jag köpte på 70-talet när den gamla bok- och pappershandeln på orten hade utförsäljning av gammalt lager (en spännande historia!). Ganska tunt, rutigt i liknande mönster som på bilderna, blå och gröna mönster, rullar ca 50 cm om jag minns rätt. Kändes inte som presentpapper heller.

  Gilla

  • Papperet är tunt och känns inte ytbelagt med något, tunnare än (vaxat eller plastat) hyllpapper, lättare att vika. Ett enkelt papper. Kan tänka att stänk från fett ”blommar ut” rejält.

   Gilla

 6. Också något helt okänt för mig. Så praktiskt!

  Gillad av 1 person

 7. We use shelf paper in our 1860s farmhouse, and also paper in the drawers for utensils (forks, spoons, ladles, etc.). The paper would be easy to clean or replace, although there isn’t any need. Very interesting post, and wonderful photos of women in their kitchens.

  Gillad av 1 person

  • Well, the same do we and it has been common in Sweden before factory-made and painted kitchen-fittings began to occur in the 1970s. The surface differ between ”spispapper” and shelf paper. You don´t use a wet cloth for ”spispaper”, When its dirty you change it.

   Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.