Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vintra upp huset

2 kommentarer

Det börjar bli dags att sätta in innerfönstren nu när det blir kyligare ute. Skillnaden i inomhustemperatur blir märkbar redan innan värmesystemet körs igång. Köket börjar vi med först. Alla fönster, både fasta och lösa, ska putsas och isolering och fuktupptagningsmaterial ska placeras in mellan bågarna. Sandkorvar eller fönstervadd, båda materialen är hygroskopiska och kan ta upp fukt.

Foton från besök på gården Qwensel/Apoteksmusset i Åbo.

En rullgardin kan också göra att rumsvärmen behålls längre om man drar ner den under natten t ex. En långrandig i grönt/beige är en favorit som även finns här i Universumet där olika gamla typer finns. Älskar dem alla med sina dragtofsar. Har under åren skrivit rätt många inlägg om rullgardiner eftersom jag anser de gamla trotjänarna vara betydelsefulla och värda att bevara.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Vintra upp huset

  1. Om du har lite otät mellan ytterfönster och karm så slipper du fukt och kondens. Det ventileras bort per automatik. Så som det verkar vara tänkt i allt jag läst mig till. Och den lilla värmeförlusten som blir är försumbar som jag tolkar det. Har själv inte kommit dit då fönstren renoveras hos mig.

    Gilla

    • Ja Sayerbýr, det ska kunna sippra in uteluft mellan ytterbåge och karm. Men mellan innerbågen och karmen ska det vara tätt. Det är därför viktigt var på bågen man sätter tätningen. Ändå blir det ibland frostrosor på insidan av ytterrutorna när det är kallt och vinden ligger på från ett visst håll. Men det brukar inte orsaka problem med rinnande fukt på glaset, fukten hinner absorberas av vadd/sandkorv. Jag passar på att njuta av rimfrosten de få vinterdagar den finns på plats :-)

      Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.