Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Rödbetor

9 kommentarer

Årets rödbetsinläggning är avklarad. Det blev en burk till utöver de på bilden. Odla rödbetor är ju hur enkelt som helst. I år blev det både vanliga runda och avlånga som korvar – lätt att skära i skivor. En påse frön till ”korvbetorna” fick jag i våras av min givmilda kompis L. som har fantastiskt ”gröna fingrar”. Polkabetor prövade jag förra året men så blek och utseendemässigt trist rödbetssallad det blev. No more.

Vi äter rödbetorna nykokta med kryddsmör. Kalvsylta och pölsa kräver dessa inlagda rotfrukter. Till julen ingår de som hackade i rödbetssallad och sillsallad. Eftersom det går inte åt så väldigt många rödbetor i detta hushåll så det är lätt att vara självförsörjande.

Tänker att några rödbetsbiffar borde det kunna bli, har aldrig lagat till det tidigare. Rödbetor finns det fler av i kökslandet. Vad mer kan rödbetor användas till?

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Rödbetor

 1. När man gör rotsaker i ugnen, betor i alla färger går fint, de röda färgar dock av sig. Gulbetor är fantastiskt goda! Man blandar med olja i botten, skär i stavar eller klyftor, kryddar och VIPS in i ugnen i ca 25 min, 220 grader, beroende på ugn. Med morötter, potatis, rotselleri eller halverade lökar, rovor och kålrot är också gott att blanda i. I mitten kan man göra ett hål och peta till en köttfärslimpa så blir allt klart på samma gång! Sås med turkisk yoghurt, mosad fetaost och krydda med örter, vitlök, kanske lite riven gurka, lite salt och peppar och middagen är räddad!
  Rödbetor är mycket goda i soppa också.

  Gillad av 1 person

  • Tack faleartut! Har aldrig ugnsstekt just rödbetor men det ska bli! Tack för ditt tips. Borsjtj har jag heller aldrig lagat till, bara njutit av andras. Måste bli ändring på detta ;-)

   Gilla

 2. Förra sommaren åt jag rödbetor till allting. Kokta, picklade, rårivna, ugnsrostade. Rödbetor och fetaost är toppengott ihop.

  Gillad av 1 person

 3. Det givna användningsområdet för rödbetor är givetvis Borsjtjsoppa! Fantastiskt god och mustig soppa!

  Gillad av 1 person

 4. Ser att det är konserveringsburkar från Målerås på bilden. Finns det gummipackningar till dessa att köpa nuförtiden? Har själv ett antal gamla burkar utan packningar.

  Gilla

  • Linnea, jag vet att det finns nya att köpa, om inte annat så på internet. Jag behöver dock inte göra det för här finns flera gröna gummipackningar och även metallbyglar att klämma över locket. Så småningom kanske de behöver bytas ut mot nya när gummit stelnar men än fungerar de bra.

   Gilla

 5. Hej. Vill bara inflika att det finns det som är mycket lättare än att odla rödbetor. Åtminstone i min värld. Årets skörd med tio små ynkliga saker är skördad och uppäten direkt. Kokta rödbetor, varma med smör – kalas! Men det hade varit trevligt med lite fler…

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.