Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Frostlikt fenomen

4 kommentarer

Under en promenad i lördags kom jag till en stig. Vid stigen stod ekar och lönnar. På marken låg något som liknade frost eller spindelväv eller luddigt mögel på en stor yta. Frost gick bort eftersom det var varmt ute. Men vad var detta ludd?

Guds navelludd?

Efter mycket funderande och vid närmare undersökning av omgivningens träd insåg jag att det var aspfrön i mängd som blåst hit. Längre bort stod ett litet bestånd höga aspar. Nedanför dem låg sammanhållna vitludna fröhängen som ramlat rakt ner. De som spritt sig för vinden var upplösta i en seg ”väv”. Ett härligt naturligt fenomen som jag aldrig sett tidigare!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Frostlikt fenomen

 1. Varje vår, underförutsättning att det är torr väderlek och inte allt för blåsigt! Jag har flyttat till Södertörn som är känt för sina regnfattiga vårar och har upplevt detta fenomen i två år nu!
  Sambon som jobbar i skogen är helt förtvivlad för alla maskiner blir överhettade pga att fröna sätter sig i luftfiltrena till motorerna.

  Gilla

  • Tänk – jag har aldrig upplevt detta tidigare. Och jag kan förstå att det kan bli problem med motorer och annat finlir där de småsmå sega fröna täpper till. Dessutom sägs de vara lättantändliga…

   Gilla

 2. Jeg leste nettopp at slike frø kalles ”fnokk” på norsk. Det er en samlebetegnelse på frø med ”fallskjerm” eller hva man nå skal kalle det. Kanskje det har et lignende navn på svensk også?

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.