Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Teckentydning

6 kommentarer

Har ni gått kurser i handskriftsläsning någon gång? Jag har gått två 6-veckors kurser efter det att jag flyttade hit till Universumet. Kort men lärorikt och intressant.

Jag började med en 6-veckors kurs som var både rolig och givande.  Men eftersom det alltid går att tränga djupare in i ett ämne vill jag fortsätta.  Självklart har jag nytta av det här i släktforskningen förstås, men främst vill jag lära mig att tyda än bättre för att snabbare och lättare kunna läsa arkivalier som jag kommer i kontakt med ibland i mitt jobb eller i samband med vården och kunskapen om mitt Universum och denna bygd. Jag  trivs i biblioteks- och arkivmiljöer eftersom det där finns mycket samlad kunskap och historia…

Det handlar om majuskler och minuskler, öglebrytning, tyska stilen mm. På köpet får man sig till livs ett hum om tillvaron för människor förr. Texterna under kurserna kom från kyrkböcker, bouppteckningar, domböcker. Handstilarna kan vara mycket vackra och kan man dessutom tyda dem är det extra bra förutom att själv lära sig skriva med dessa snirkliga bokstäver. Angenämt!  Skrivkonstens historia är i sig ett spännande ämne. Att tyda hieroglyfer prövade jag på en gång i tiden – det! om något var krångligt, tyckte jag då.

I förlängningen  är handskriftsläsning en förkovran inom byggnadsvårdens område tycker jag, som har en bred definition av begreppet byggnadsvård. Kan man inte läsa handlingar som rör det egna huset, kan man inte heller alltid ta rätt beslut i byggnadsvårdsfrågor.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Teckentydning

 1. Jag kommer från snapphanebygder och de här alltid fascinerat mig. För många år sedan ville jag undersöka vidare och tog mig bla till riks (läns?)arkivet i Lund för att läsa lite om rättegångar mm. Då hade jag behövt en handtydningskurs. Det var inte mycket jag kunde läsa inte.

  Gillad av 1 person

  • Du var på landsarkivet i Lund, en regional avdelning av Riksarkivet. Arkivmaterial är guld värt men kan vara svårtillgängligt på flera sätt. Att tyda handlingarna ja, men även känna till vad som finns, vad man ska leta efter. Älska arkiv ;-)

   Gilla

 2. Underbara interiörbilder så intressant med så fin byggnadsvård. Tack

  Gilla

 3. Blir glad av att läsa ditt inlägg! Arkivarien i mig ropar hurra! Kommer så väl ihåg när vi på arkivstudiet hade handskrift på schemat. Välutbildade vuxna människor som ljudade sig igenom gamla texter utan att lyfta blicken och utan att förstå vad vi läste. Precis som när vi var 7 år och gick i första klass…

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.