Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ett decennium har gått och jag älskar fortfarande snö och kyla

6 kommentarer

Ett decennium. 10 år.

Om praktisk byggnadsvård här på gården skulle bloggen handla om. Så har det inte enbart blivit eftersom vi inte kontinuerligt har arbetat med sådant som jag tyckt det varit värt att skriva om. Här är inte alltid så arbetsintensivt med de egna bygg-göromålen eftersom tiden åtgår också till annat. De egna uppdragen, fritidsfastigheten (en gård med jord och skog), och allt övrigt som jag också vill hinna med att göra. Men nu är samtliga bostadsrum klara och det känns alldeles förträffligt.

Snö älskar jag alltjämt. Lika mycket som i första blogginlägget:

Snöööööö

snowone
Är en stor snö-diggare och allt vad som hör till vinter och kyla: rimfrost, skare, sparkåkning, kura skymning i “blå timmen”, vedbrasa, turåkning, upplega på träden i täta skogen, tystnad…

Jag förknippar också snö med hus. Som liten ”gjorde” jag husplaner i snön genom att gå jämfota med myrsteg där väggarna var. Soffa, stolar kom till genom att nonchalant slå sig ner i snön. Bord gjorde jag konturer med Lovikkavant-klädda händer. Det här kunde vi kompisar hålla på med långt efter det blivit mörkt. Mörkret förstärktes genom att toppluvan gled ner för ögonen titt som tätt.

Ännu mer rumsligt blev det att arbeta tredimensionellt med grottor som kunde byggas upp av snöbollar alternativt gröpas ur stor snöhög. Då snögrottan var klar kröp vi in och tände stearinljus.

Numera är jag även oprosaiskt glad över kylan och vintern då den behagar infinna sig, mycket pga att pågående processer som får hus att ruttna, stannar upp vid minusgrader. Så är det att bo i ett land med  träbyggnadskultur. Cyklerna för underhåll håller sig på den nivån att man kanske hinner med underhållet, med hjälp av vinterns avstannade processer, innan allt ramlar samman.
snowtwo

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

6 tankar om “Ett decennium har gått och jag älskar fortfarande snö och kyla

 1. Snö är härligt, särskilt när den kommer så här års och lättar upp mörkret lite. Ingen snö än, men mycket frost på alla ytor. Det blir i alla fall lite bättre och blir så vackert. Några soliga dagar och mer än tio minusgrader ger sagolandskap i skogen och en tunn isyta med frostkuddar på älven. Bara att njuta!

  Gilla

  • Ingen snö här heller men frost har lagt sig idag, små, små droppar. -12 grader C. krispigt skönt. Det ser ut som askan efter ett vulkanutbrott på alla plana ytor utomhus. Ashes to ashes, dust to dust…

   Gilla

 2. Minus tjugo tidigt i morse – den 28 november! Min lilla bil som inte blivit använd sedan i måndags ser ut som en frostskulptur. Inte vill man använda en sån…

  Gilla

 3. Och jag är fortfarande en obotlig skåning och avskyr snö och kyla.

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.