Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Vad rikedom kan vara

6 kommentarer

Jag känner mej rik – ved för två vintrar finns staplad och tillgänglig.

Vem räds för kyla med torr ved travad på gården, fungerande vedspisar, kamin och kakelugn i huset…

För livets lugn det är min tro,
behöver man så ringa.
Min rikedom är hjärtats ro,
fast skatter har jag inga.

apropå black friday

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Vad rikedom kan vara

 1. Ja visst känns det tryggt så här års när frosten kommer krypande att veta att det finns ved på gården! Vår ”vedmur” har i år delvis blivit ersatt av en ängslada som flyttats hit till gården från en numer skogbeväxt äng, nedplockad och upptimrad på gammaldags vis, och med årtalet 1830 skrivet på en stock strax under taket. Det är roligt att kunna ge en så gammal timmerbyggnad ny användning, och placering bland de något yngre uthusen på gården! Annars hade den återgått till naturen så småningom, bland de planterade granarna på den f d åkern/lindan.

  Gillad av 1 person

 2. En hälsning från min Halva: fyra års ved finns på gården… och nytt kommer hela tiden pga gallring i två igenvuxna tallbackar, som på nytt blir tallbackar när det mesta av gran, björk o asp tas ner. Lite stolt är han nog, och det känns så skönt när man kan hålla stugan varm med egen ved, och inte oroa sig över att det tar slut. Själv är jag med och plockar ris som blir kasar att elda på plats när vädret tillåter. Också ett sätt att hålla värmen – motion o utomhusbrasor!

  Gillad av 1 person

  • Det är tryggt att kunna hämta egen ”vedbrand”!
   Jag brukar tänka på förr då det i torpkontrakt eller förmånskontrakt stod inskrivet att tillgång till vedbrand skulle finnas (eller inte). Dåtidens enda stora och livsviktiga energikälla.

   Gilla

 3. Utan ved stod man sig slätt. En och annan kanske tvingades stjäla ved, eller plocka småved – grenar o ris. Brukar titta bortåt bergen när jag hämtar tidningen på morgnarna och försöka tänka mig hur det kändes för finnarna som bodde därborta i små kalla stugor. Hur viktigt det var att kunna tända en brasa när man skulle komma igång på morgnarna. Och så går jag in i vår varma goa stuga…

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.