Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Minnesvärt

8 kommentarer

En minnesvärd kommentar jag fått under de många år jag bloggat var den jag fick efter att ha skrivit om kärleken till kossor. I en kommentar beskrev Jag hur man handmjölkar. Och det märktes att det var en som visste och kunde. Ännu minns jag en underbar beskrivning på en vardagssyssla från en tidigare samhällsordning som ingen brukar uttrycka i skrift eftersom det hela var så självklart förr. Något som inte längre är.

Jag

”Sommarflickans sommarmamma tar henne med på långpromenad när vi är på torpet just för att titta på och beundra kor på en bondgård. Jag kommer att tänka på att mamma min har visat mig hur man fick bra grepp om spenarna när man mjölkade: Man sticker in tummen under pekfingret och sen tar man spenen mellan tummen och långfingret. Genom att böja och sträcka på de tre yttersta fingrarna mjölkar man sedan. Jag förmodar att man får mer klämkraft på det här sättet, tummen låser spenen.”

 


En annan kommentator som satte ord på mina oförlösta tankar var när jag skrev om hur svårt jag kan ha för att gamla nyttoföremål framme till prydnad om jag inte ger dem ett användningsområde. Mer specifikt handlade det då om en väggsamlare från 30-40-talet för papper-påsar-korkar-snören. Så vacker men svåranvänd tyckte jag då. Men det tyckte inte Tove. Och hon hade så rätt. Väggsamlaren sitter fortfarande uppe på köksdörren och där har jag papperspåsar, snörstumpar och faktiskt även någon enstaka kork ;-)

Tove /Det Goda Livet

Nej den är inte för mycket… lite puttenuttig javisst, men också en riktig käftsmäll när det gäller konsumtionssamhället förr och nu, om man tänker efter.

 

Så sant!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Minnesvärt

 1. Lustigt att det här dyker upp just nu, när jag sent i går kväll tänkte på hur man handmjölkade. Hur mormor tvättade spenarna och sen tog pallen och satte sig vid kon, lutade huvudet mot den och började mjölka. Ljudet at mjölken som strilade ner i hinken: Tjiii, tjooo, tjii. tjooo, svårt att återge i text men ett väldigt speciellt ljudminne som kopplas till doften av den kovarma mjölken.

  Gillad av 1 person

 2. Just så var det. Och ljudet av de strilande mjölkstrålarna förändrades och blev allt dovare allt eftersom hinken fylldes.
  Ibland, men mera sällan, riktades mjölkstrålen mot en katt som ville ha mjölk. Efter mjölkningen skulle mjölken silas och sedan kylas med mjölkkrukan i kallvatten.

  Gillad av 1 person

 3. Det där med att ha brukssaker till prydnad känner jag igen mig i. Tycker sakerna våndas, fråntagna all värdighet där dom står uppställda endast för att beskådas. Ännu värre blir det om betraktaren inte ens vet vad det är hen tittar på.

  Gillad av 1 person

 4. ”Tycker sakerna våndas, fråntagna all värdighet där dom står uppställda endast för att beskådas.” Väl skrivet! Jag tycker alltid det vilar något olustigt över arrangerade bruksföremål som tappat sin praktiska funktion. De är livlösa ting. Stilleben utan mening. Men med det sagt tillbringade jag sommaren på ett fjällhemman där gamla saker från gården (verktyg, skor, fiskespön, skohö, fångstfällor mm) samsades på väggarna inne i det tidigare stallet. Inte längre i bruk men ändå inte döda. Kanske för att allt var så intimt förknippat med gården och de som bott där. Att de tillsammans kunde berätta en historia.

  Gillad av 1 person

  • Där finns föremålen i sin ursprungliga kontext även om de kanske är uppsatta på väggen på ett annat sätt än då de var föremål i bruk.
   Det är ett fint sätt att bevara originalitet och gårdshistoria tycker även jag.

   Gilla

 5. Tjiii, tjooo, tjii. tjooo var en väldigt bra beskrivning av ljudet! Hör det i mitt inre direkt! Känner samtidigt lukten av ko och lagård!

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.