Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Öppningsbara

2 kommentarer

Att ha öppningsbara fönsterbågar när man har enkelbågar med löst innanfönster.

Här i Universumet har vi överfalsade innerbågar. Det går att ha öppningsbara lufter även med innerbågar. I Universumet sitter några innerbågar på gångjärn med lös sprint. Den bågen stängs med en hasp eller vred i den fasta innerbågen. Den fasta innerbågen i sin tur är skruvad genom falsen in i mittposten med en vanlig liten träskruv, en koppelskruv fungerar inte där. (Innerbågarna kan även ha en konstruktionen där bågarna möts kant mot kant. Där löses öppningsbar innerbåge annorlunda.)

Så här ser det ut i den nyligen åtgärdade kammaren. Gamla mässingsbeslag i form av fällreglar, fick fortsätta göra tjänst.

I sovrummet sitter två nya vred monterade på innerbågen. Det var det första rummet som byggnadsvårdades och där fanns inget öppningsbart fönster sedan tidigare. De här förkromade vreden är lätta att greppa då fönstret ofta öppnas ofta för vädring.

Här syns hålet för det jag kallar en koppelskruv Hålet används inte eftersom båda innerbågarna då blir fastlåsta. Ovanför syns en mindre träskruv som är skruvad i mittposten och håller den fasta bågen på plats. Då går det att montera ett vred så att ena bågen blir öppningsbar.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Öppningsbara

  1. Gamle vinduer er fine! Vi er så heldige at vi har kjøpt oss en liten gård med to gamle hus. Alle vinduene har enkeltvinduer, men vi tror at alle innrvinduer ligger lagret en plass. Noen har vi funnet, men andre må vi lete mer etter. Med fem bygninger har vi jo litt å lete i. Håper noen av dem kan åpnes for lufting om vinteren. Jeg liker beslagene i messing best. Heldigvis fikk jeg reddet omtrent 50 slike beslag da en nabo byttet ut alle de gamle vinduene i sitt hus. Og ja, jeg reddet vinduene også. Hele 56 fag.

    Gillad av 1 person

  2. Vi med gamla fönster kan skatta oss lyckliga! Det är väldigt trivsamt med dem. Lycka till med era fina fönster, en rikedom!
    Ja, jag tycker också mest om mässingsbeslagen, kanske ska vi byta ut det lilla kromade vredet till ett gammalt vred av mässing eller järn…

    Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.