Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Julförberedelse

3 kommentarer


Av någon oklar anledning började Halvan tala om vilken julmat som ska ordnas med den kommande julen. Då slog det oss att vattlingon måste vi ha, de senaste tre åren har de blivit en tradition. Så nu är lingonen satta på vänt för att bli klara lagom till jul. (Att förvara lingon i vatten var ett sätt att konservera dem. )

  • Fyll en väl rengjord flaska med väl rensade och oskadda lingon. Jag tog styckefrysta som jag plockade förra året, i år fanns det inte många där jag letade.
  • Häll på vatten ända upp till kanten så att lingonen täcks väl.
  • Sätt lock på flaskan och förvara lingonen svalt och mörkt. Lingonen kommer att vara färdiga till jul.


Traditionellt har vattlingonen serverats som dessert med vispgrädde och strösocker. Men vi brukar servera dem med dadelparfait special.

1 paket dadlar ca 250 g
1/4 citron
3 dl vispgrädde
1 dl yoghurt, t ex turkisk

Kärna ur dadlarna, mixa dem med citronsaft till mos.
Vispa grädden fast, rör i dadelmos och till sist yoghurt.
Egentligen ska krämen frysas för att bli parfait men jag ställer den endast i kylen.
Serveras gärna rumsvarm tillsammans med svala vattlingon.

Det är mycket gott.

Nu börjar jag längta till jul…

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

3 tankar om “Julförberedelse

  1. Det låter väldigt gott. Jag påminns om fläderbärslikören, mer än dags att sätta igång den.

    Liked by 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.