Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Höstgöra

4 kommentarer

I helgen satte vi innanfönstren på plats. Det är oerhört skönt att ha det gjort eftersom det tar en del tid då fönstren samtidigt putsas.

Mellan fönstren ligger dragkorvar som vanligt. Utom i kammaren där vi målade i somras och där jag inte vill lägga något tungt denna vinter.
Innerbågarna hålls på plats med koppelskruvar som skruvas i mittposten.

Det är så skönt att veta att värmen behålls inomhus fastän radiatorerna inte är påslagna än. Det är ju även därför som pelargonerna fortfarande trivs på fönsterbrädan. När radiatorerna körs igång åker krukväxterna ut till vinterförvaringen.

Passade också på att sy ett nytt kuddvar till kökssoffan av en vacker stuvbit från Frösö Handtryck köpt second-hand.

Att komma ner i ett soligt kök för frukost är en härlig och lite obeskrivbar känsla. Bara vetskapen att innanfönstren är på plats gör att köket upplevs ombonat.

Övervåningen blev också vinterbonad förstås. Jag brukar se till att inte putsa fönstren när solen lyser på dem, de blir lättare skäckiga då, det är gammal traderad kunskap.

Här lite fler tips ur ett häfte från 1951 då det fanns hemmafruar, utsnittet är återfunnet på nätet:

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Höstgöra

 1. Goda råd baserade på erfarenhet! Att mjölk är bättre än vatten för att klistra remsorna var en nyhet men det har förmodligen med proteinet att göra.
  Kommer så väl ihåg när mamma satte in innanfönstren och hur mycket jobb det var. Men framför allt att inga fönster gick att öppna vintertid. Kanske gjorde det inte så mycket eftersom husen inte var så täta som nu…

  Gillad av 1 person

  • Visst var det lite annorlunda råd bland de som jag visade. Vatten och fotogen för putsning (undrar i vilka proportioner?), mjölk istället för vatten som du skrev osv.
   Vi har en luft öppningsbar i sovrum och en i köket på öv. I kammaren/vardagsrummet ska det bli likadant, en luft var öppningsbar tidigare. Lite trix då koppelskruvar inte kan användas men inte ogenomförbart :-)

   Gilla

 2. Men nu frågar sig vän av fönsterordning genast: -Var hittar jag pulveriserad gummidragant? Detta måste ju testas!

  Gillad av 1 person

  • Haha, vi är nog ute 50 år för sent, Sara.
   Men kanske välsorterade apotek kan hosta fram den där pulveriserade ärtväxten som även används som stabiliseringsmedel i livsmedel och då har nr E413.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.