Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Äppeltider

6 kommentarer

Lobo
Lobo
Aroma
Ingrid Marie
Signe Tillisch
Alltid tillförlitliga Cox Pomona

Cox Pomona

2018 får vi bra äppelskörd. Förutom sorterna på bilderna som är planerade för ett par decennier sedan finns riktigt gamla Åkerö, Oranie, Säfstaholm och ett familjeträd med tre sorter. Nu gäller det att plocka dem innan  älgar ätit upp dem. Har ni någon aning om hur högt upp en älg når… Rejält högt kan jag berätta.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Äppeltider

 1. Ja, det här med äpplen och älgar har varit på tapeten på radion. Om man skulle råka ha för mycket av det goda kan man dela med sig och göra högar i skogen, inte nära väg, och flera högar så att fler kan äta.
  Man menade då att det är bättre än att slänga dem på komposten. och älgarna har haft svårt med mat ända sedan vintern, i alla fall här.
  Men vilka fantastiska äpplen, tänka att ha dem på tomten. Här plockas det havtorn med långa törnar så det svider rejält.
  De får tala med dem, älgarna. Att allt som ni inte behöver kommer att finnas för avsmakning i skogen, om de lugnar sig lite………
  Älgar är stora djur med höga ben, Inte kul att ha dem på mat….!

  Gilla

 2. Du får sätta in lite älgjägare i trädgården…
  Finns det inget som de ogillar att se eller lukta på?
  Låna fårstängsel i el, det är nät och stolpar i ett, 50 meter långa. Elen behöver inte vara på. Eller sätt upp stolpar och tråd, fast det är lite stök. Det var några glupska ena! Kvistar gillas av älgar, och rådjur. Vårt tidigare äppelträd blev slaktat av rådjur och blev sig aldrig likt igen.

  Gilla

 3. Redan i slutet av augusti hade en älg nästan rensat mitt Signe Tillish :( För tredje året. Inte bara frukten är borta utan också en massa grenar är knäckta och avbitna. Inte så långt från detta relativt unga träd finns ett gammalt träd men det är tydligen inte lika attraktivt. För att inte tala om alla mer eller mindre ”vilda” äppelträd som också får vara ifred. Finsmakare… Några höstar har jag hunnit först men det är inte så kul att plocka äpplena i augusti.

  Gilla

  • Annica, jag förstår dig precis även om älgar här inte gått fram fullt så brutalt.
   Unga träd -ja. De är lägre och har böjligare grenar. Ofta även lägre. Vi får balansera på stegen för att nå de som lämnats av älgen ;-)

   Älgar är stora så liiiite rädd är jag för att passera på grusgången genom äppellunden på väg in – även om det är både älgarna och jag som blir skrämda.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.