Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Valmöjligheter

4 kommentarer

Jamen, en ny soffa måste vi så klart ha! Tyckte jag. Halvan hade kunnat fortsätta med den gamla som vi alltid slängde ett tygstycke över för att få den något lite fräschare :-)

Vilken soffa som skulle köpas beslutades. Enväldigt. Kraven på den var många. Sedan hamnade jag i valet och kvalet om vilket möbeltyg den nya soffan skulle kläs med. Det finns oändligt mycket att välja på, så valet var inte alldeles enkelt.
Naturmaterial som ull, lin eller viskos var önskvärt, men helst inte konstmaterial som polyester och nylon. Jag lånade hem prover tillverkade av Camira (UK), Kvadrat (DK) och Vescom (NL).


Den lägsta slitstyrkan låg på 45 000 Martindale, den högsta >100 000 Martindale. För hemmiljö räcker det med 20 000-25 000 Martindale.
Ljusäktheten på de prover jag tagit hem var mellan 5-7, på en ISO-skala där 8 är det högsta värdet.


Till sist återstod de här två möbeltextilierna.

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Valmöjligheter

  1. Trä som är målat med kalkfärg/kalk, vad finns det för alternativ att måla om det med? I taket på den gamla ladugården sitter en bjälke med målad med vit kalkfärg som nu är skrapad. Men vad använder man bäst? Det gamla taket är ersatt med ny panel i trä. Den gamla gick inte att spara. Man undrar hur det kom sig att man använde så rysliga spikar till så tunt virke? Det går ju inte att riva utan att det går sönder… men det var vanligt har vi lärt oss, massor av spik, och ju längre ju bättre. Golvet har haft betong, men den är nu borta.
    Kvar finns jordgolv med en del sten. Fick tips om gjutet golv, men det går bort. blir någon typ av golv i trä. Utrymmet är begränsat, runt hela golvet är det en gjuten ram utan ventilation. Fick tips om plast i botten, direkt på marken, och så regla och isolera. Det är inte lätt att veta vad som är bäst. Har du några tips?

    Gilla

  2. Det var klokt att låna tygprover, det blir en soffa att ha länge. Tygstycken i all ära, men en väl vald soffa med ett långsiktigt val av tyg, det är en fin klapp och present som räcker länge. Tänker jag, som har fått vatten i julklapp och present. Underbart!

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.