Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Pärlsponttaket blankt igen

2 kommentarer


FÖRE
Taket i kammaren var före ommålning matt och vitt. Färgen är från 70-talet och under den finns originalfärgen. Där spikskallarna finns syns någon genomträngning, kanske av rost.

FÖRE
Färgen satt bra och var inte rollad (halleluja). Vid spikskallarna fanns lite flagad färg så vi skrapade enbart där och shellackerade sen just där och målade över spikraderna. Springorna får vara som de är.

Det här var lättare än att måla kökstaket. Det fick renskrapas då vi arbetade med det, eftersom flagorna var mycket mer utbredda där. För att inte tala om köket på övervåningen där färgen rollats på. Huvaligen! Färgtypen var densamma på alla de nämnda pärlsponttaken.

Jag beställde en kulör lika den som skrapats fram under 70-talsfärgen. Vitt vill jag inte ha.

EFTER
Efter ommålning blev det så här. Det är härligt med blankt innertak. Det kommer att bli något mattare med tiden men aldrig lika matt som 70-talsfärgen.

För att förhindra att bjälklagets sågspånsfyllning kommer ner vid mötet mellan vägg och tak (det är just där sån´t har hänt vid stark blåst) har spännpappen dragits upp och vikts mot taket ett par centimeter. Sedan spikades de gamla taklisterna, målade i takfärg, tillbaka. Vi målade taket innan väggarna pappspändes, inte tvärtom som kan tro av bilden.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

2 tankar om “Pärlsponttaket blankt igen

 1. Fantastiskt jobb! Färg är intressant. Hur skulle du beskriva skillnaden mellan en matt och en blank färg i detta fall? Lystern blir ju en helt annan…. men i övrigt? Jag tänker att man kan tänka sig för innan man målar tak av trä, inte man, utan kvinna, alltså jag. Färg är väldigt intressant! Tack!

  Gilla

  • Vardagsrumstak idag av skivmaterial har matt glans = glansvärde 2-5. Har man brädtak, t ex pärlspont som här, vill jag ha ett blankare tak, här Ottossons linoljefärg (glansvärde okänt). En färg som efter några månader har ett glansvärde som jag vill kalla halvblank. Här målar vi med linoljefärg, limfärg och äggoljetempera – inget annat.

   Se till att få se prover på olika glansvärden innan du bestämmer dig. Det här är en parameter som rätt få privatpersoner tänker på innan de målar.
   Skala går från 1 till 100 där 1 är helmatt och 100 är helblank. Här är hela glansskalan:

   1–5 helmatt
   6–10 matt
   11–30 halvmatt
   31–60 halvblank
   61–90 blank
   90–100 högblank

   Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.