Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Grönt tak

7 kommentarerDen där vinrankan vid husväggen den växer så det knakar. Min efterlängtade pergola med en klättrande vinranka är en verklighet på gång.

Inhägnat mot rådjur men det passar bra eftersom jag vill behålla karaktären av bondgård och här fanns ingen trädgård, enbart mindre rabatter. Folket här hade nog att göra med skötseln av åkermarken – plöja, harva, så, välta, skörda, hässja, torka, köra in höet till logen, tröska säd, köra ut gödsel på åkrarna, sköta kreatur alltså utfodra kor, kvigor, kalvar, hästar, höns, grisar och två gånger om dagen mjölka korna, ordna värme för vintern genom trädfällning, vedkapning och klyvning. Ja det var fullt upp med det praktiska livet. Det skulle bykas i bykstugan, bryggas, plockas frukt och bär och potatis, läggas in, syltas och saftas, slaktas, konserveras, vävas tyger och mattor. You name it…

Inte fanns tid på en mindre jordbrukande gård att odla stor mängd växter för njutningens skull. Det kunde de göra som hade gods med egna trädgårdsmästare. Det är först i nutid en perennträdgård är anlagd här, här där grisarna bökade när gården var ett levande lantbruk. Men jag vill behålla karaktären av levande bondgård och låter därför bli att göra park av hela gården. Perennerna får vara inhägnade som grisarna en gång i tiden ;-) På så sätt slipper inte rådjuren in heller.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

7 tankar om “Grönt tak

 1. Det var en fin och lagom pergola, hur har ni gjort den?
  Det är ingen dum idé att hägna in det man vill ha kvar, så gör man i Norge också. Då behöver man inte fundera.

  Gillad av 1 person

  • Pergolan gjordes av en tidigare klätterspaljé, se här: https://mittuniversum.wordpress.com/2016/07/07/klangande-vinrankor/

   Det här med att inhägna den växtlighet som ska sparas är ett mycket gammalt fenomen. Se rekonstruerade vikingabyar, se hur man gjorde i byar då kreaturen gick på skogen – hela byar inhägnades med gärdesgårdar. Mestadels av trä här i landet men även stengärdesgårdar förekom. Fägator är ett annat fenomen med att styra kreaturen bort från gårdarnas odlade grönsaker. Platser med dessa inhägnader är av kulturhistorisk vikt att bevara för att förstå hur livet levdes förr.

   Gilla

 2. Jaha, och de där byarna känner jag ju till eftersom jag är född i en!! Himmel så glömsk man är! Man kanske borde skriva mera så att det inte faller i glömska!! Tack!

  Gillad av 1 person

  • Ja, skriv om det du upplevt!
   Kossor som betade i skogen förekom till andra världskrigets slut, åtminstone i norra delen av landet. Det var fint bete, skogen blev vacker och korna fick mat och mådde gott!

   Gilla

 3. Nu har vi tittat på länken, genialiskt, varken mer eller mindre!!
  Fick lite nya idéer. det tackar vi för!!

  Gillad av 1 person

 4. Det här var på 60-talet, i en liten by vid vägens slut

  Gillad av 1 person

 5. Vilken intressant blogg!! Och bloggbeskrivningen till höger är så snyggt formulerad. 5 tummar upp! =)

  //C

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.