Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Förmera buxbom

2 kommentarer


Buxbomklotet vid husväggen är friserat. Likaså buxbomhäckar i kryddlandet. Jag tar de längsta sticklingarna och stoppar ner dem i plastkrukor med bra blomjord. Sticklingarna stoppar jag ner intill kanten av krukan, erfarenheten säger att de rotar sig bättre då. Krukorna ställer jag sedan rätt långt ner i lövkomposten för att behålla fukten. På vintern täcker jag med löv samtidigt som jag stoppar ner en bambupinne i krukan så jag ser var den finns framåt våren då krukorna får komma fram i ljuset igen. Efter två år är sticklingarna färdiga att plantera ut. Ibland kan det gå att rota dem på ett år, men två är säkrast. Med vissa går det inte alls, till stor del beroende på torka. Det är inte mycket arbete alls med de där sticklingarna.


Det här klotet köpte jag för länge sedan och från det har jag tagit sticklingar när det har friserats årligen. Det har gett upphov till den pågående inramningen av kryddlandet.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Förmera buxbom

 1. Åh vilket bra tips! Har nog hört om det förut, men aldrig vågat prova. Vi ligger förstås i zon 5… Är så taggad på trädgård o kanske mer grönsaksodling just nu, efter att ha lyssnat på idesprutan Sara bäckmo. Vilken inspiratör! Våga prova verkar vara hennes ledord. Ramar du in delar med buxbom? (Eller ”kvarter” som jag nu lärt mig att odlingsytor kallas…:) Rottneros, där föreläsningen hölls var absolut värt ett besök! Om du inte redan sett parken, har för mig att du rest en del i Värmland! MVH Värmländska Mitt Egnahem (Som försöker damma av en ganska tynande blogg…)

  Gilla

  • Inte svårt med buxbom men tålamodskrävande. Jag ramar in kryddlandets två kvarter ;-)
   Jag har varit i Rottneros men det var länge sedan – ett återbesök vore inte alls dumt!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.