Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Fodersockel, skurkloss

5 kommentarer


Kärt barn har många namn och om den här lilla träbitens funktion finns olika teorier, alltså träbiten som tar upp mötet mellan golvsockel och dörrfoder. Så här som på bilden kan det se ut. Golvsockelns ände på bilden har fasats i sin övre del för att snyggare ansluta mot dörrfodret som är tunnare och lägre än sockeln.

Observera spottkoppen med enris i!


Här i Universumet har vi 32 ursprungliga fodersocklar. De är från två byggperioder (bottenvåningens från 1910 och de på 1 trappa från 1924 med något olika utseende) och samtliga fodersocklar har likartad men något enklare profilering än dörrfodret som står tydligt på fodersockeln. Det utgör basen som fodret står på och är därmed något tjockare och bredare. Golvsockeln är något lägre och ansluter mot fodersockeln i sin hela höjd.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt.

5 tankar om “Fodersockel, skurkloss

 1. Tittar lite på fönster till en gammal byggnad. Låga u-värden är ju trevligt i teorin, men immiga fönster är inte trevligt. Vid älven är det mycket fuktigt! Då det inte finns fönster måste vi ha några, har du några bra råd att ge?
  Gamla hus är ju inte som nya.

  Gilla

  • Jag vill helst inte ge råd utan att ha sett eller ha mer bakgrundskunskap om byggnaden. Hur gammal är byggnaden? Finns fönster idag? Hur gamla? Är det fel på dem? Vilken avsikt har ni med huset?

   Gilla

 2. Byggnaden är från senast 1930-talet. Har varit en ladugård i sämre skick. Renovering påbörjad, några fönster, vanliga, kopplade, tvåglas, ej målade, i olika storlekar finns. En ytterdörr skall flyttas, fönster med spröjs skall ersättas. Det är en ram med ”lösa” fönster i ladugårdsdelen. Det har nog funnits två per luft, men det saknas några. Där skall det vara nya fönster med samma mått. Vi fick tips om fasta med lågt u-värde, 0,77, men det kändes inte helt rätt.
  Det blir en ”filial” för väv och snickerier till att börja med, men tanken är att man skall kunna hyra ut som sommarboende, eller kanske bo permanent någon gång. Det finns rör dragna, gjutna, för vattenburen golvvärme i några utrymmen, men inget är kopplat. Det finns avlopp men inget vatten. El påbörjad men inte klar, uppvärmning är också en stor fråga. Det blir en kamin/insats i ”öppenspisen” så småningom, med rör då skorstenen är kapad under tak. Det är ett nöjesprojekt då fastigheten inte varit i bruk på en tid, och det är grannfastigheten så vi kan ju nyttja den. När är det också. Slänger upp några bilder på bloggen.

  Gilla

 3. Tack!!

  Gilla