Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Jugendrosen

4 kommentarer


Jag älskar jugendrosor, de där broderade stiliserade blommorna på textilier. Här syns en av dem, kanske inte den vackraste av alla men ändå. Den lilla duken ligger för tillfället på blombordet i salen. Broderiet är utfört på linnetyg och ni ser den fina hålsömmen längs fållen. Innan jag flyttade hit till Universumet såg jag aldrig de här rosorna, det var annat jag var intresserad av och små dukar var över huvud taget inte min grej. Livet i mitt Universum har förändrat mig och det är jag glad för, jag ser på tillvaron med delvis andra ögon. Inte mej emot – att låta mig förändras av ett nytt boende.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Jugendrosen

 1. Broderade dukar, löpare, bonader, ”pås- och snörförvaring” (heter nåt bättre kanske?) hör verkligen hemma i stugorna. Tittar man på foton på interiörer från decennierna runt förra sekelskiftet ser man vilken broderarglädje som fanns hos husmödrarna. Små dukar på varje plan yta, virkade spetsar på hyllkanter ska man inte tala om – både smala och breda. Var det inte ett sätt att visa att man hade motat fattigdom och smuts, att man höll hemmet rent och prydligt, tro? Det var nog väldigt viktigt för generationerna som arbetade sig ut ur 1800-talets fattigdom att visa det. Och så viktigt det känns att hålla den historien levande – en vacker del av kvinnohistorien!

  Liked by 1 person

  • Ja, textilier på alla upptänkliga ytor gällde ju för alla samhällsklasser. Broderier hörde till att visa att man var en kompetent husmor och kvinna. En som kunde sköta ett hem, man och barn. Och som du påpekar, hade råd. (Och tid.)

   Gilla

 2. Broderiet var också ett sätt för en hårt arbetande husmor att vila i en egen liten bubbla. Inte sysslolös men ändå på egna vägar och tankar.

  Gilla

  • Ja så var det nog också, vi vill omge oss med skönhet, vackrare vardagsvaror! Berättelser om kvinnor som stickade under tiden de gick bort på besök i byn har vi hört om. All tid skulle tas tillvara. Ändå så ostressat jämfört med idag.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.