Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Kubbgolv

12 kommentarer

När jag nu är igång och lovprisar golvmaterial kan jag ju orda något om golvet i annexets arbetsrum också nu när det är beprövat under drygt ett år. Inte heller där har ångern slagit till. Den här furun är inte känslig för blessyrer eftersom ändträet ligger uppåt. Det blir inga märken som på trätiljor. Kubbgolv används även med fördel i offentliga byggnaders entréer eller i verkstäder. I och med att jag valde träslaget furu, som ju har en mörkare kärna, blir golvytan lite levande och än mer okänslig för märken.

Jag valde att inte fylla i springorna med någon filler som var ett alternativ från tillverkaren. Nej, springor av den här bredden stör mig inte. ”Halvan” ville ursprungligen ha golvbrädor som jag har i ateljén men jag stod på mig. Inte ens efter studiebesök till en offentlig byggnad med kubbgolv blev han övertygad. Nu är han överförtjust och har insett vitsen med att gå på ändträ. Och jag fick äntligen använda ett material jag länge, länge haft på listan till mitt boende men inte velat använda i de äldre, befintliga byggnaderna. Men här, i ett nybygge på gården passar det däremot utmärkt. Kunde inte ha blivit bättre.


Kubbgolvet har möjlighet att röra sig och golvsockeln täcker avståndet till väggen.

Kubbgolvet få nog anses vara en lika stor fullträff som dagbädden i hemmaarbetsrummet. Äntligen fick ”Halvan” en ”soffa” att sträcka ut sig på. Så efterlängtad eftersom ingen tillräckligt lång kökssoffa funnits sedan köket byggdes om :-)

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

12 tankar om “Kubbgolv

 1. Det är ursnyggt! Har ni köpt det färdigkubbat eller har ni kubbat till det själva? I så fall, hur gör man? Hur tjocka är kubben? Och har ni lagt den direkt på betongen (som du visade i ett annat inlägg)? Såå många frågor… men det är ju så intressant!

  Gilla

 2. Åh såna golv såg jag i Oxford, i de gamla skolorna där. Och faktiskt utomhus, dock under tak. Var väldigt fascinerad av dem.

  Gillad av 1 person

  • Ja, de finns även här i landet.

   Förr låg kubbar i sand under tak utanför StockholmsOperans entré där hästekipagen körde fram besökande. Kubb är mjukt och skonsamt mot hästarnas hovar.

   Gilla

 3. Kubbgolv stötte jag på i entréporten/huvudentrén genom kasernen på K1, kavalleriregementet på Lidingövägen. Där hade det legat sedan 1890-talet och trampats av åtskilliga hästhovar och människofötter. Vackert även efter hårt slitage!
  Har du tänkt på att dagbädden och golvet är besläktat vad mönstret beträffar :-)!

  Gilla

  • Ja Eva, slitage på trägolv är allt som oftast vackert när det skett under lång tid. Vilka som än slitit på det.
   Det här med likheten i mönster mellan sadelgjord och kubbgolv såg jag tydligt först på fotot.

   Gilla

 4. Så snyggt!

  Gillad av 1 person

 5. Så synd att jag inte kan bygga ett hus för att få ett kubbgolv….

  Gilla

 6. Jag undrar om gråalskubb skulle kunna funka till golv? Jag letar förtvivlat efter nya användningsområden för detta bespottade virkesslag. Vi är ju stolta ägare till en gråalsskog, minsann.

  Gilla

  • Klarar ni av hantering, framställning och torkning – så varför inte. Sen beror det på var och hur ni ska lägga det.

   Gilla

   • Maken ska ta sig ett friår och ägna sig åt att såga och hyvla. Säger han… Jag hoppas verkligen att det blir av, för jag har så mycket som jag vill att han testar åt mig. Alförädling hör definitivt dit. Hemma vet jag inte var vi skulle kunna lägga ett kubbgolv. Tror kanske inte på al på verandan där man går in med blöta och jordiga skor men en alkubbvägg skulle säkert bli häftigt. Fast limmet, hur är det med det?

    Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.