Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Bara snyggast och otroligt lättskött

4 kommentarer

Terrazzo – så rätt som material.

Det här golvet från Bauhausskolan i Dessau inspirerar mig sannerligen.

Nu har jag levt med terrazzogolven i badrummet, entrén och textilkammaren i nya annexet i mer än 1 år och kan göra en liten utvärdering. Golven i annexet är betydligt mindre än det på bilden ovanför så jag valde endast en färgton på terrazzon där. Det blev gult och jag är himla nöjd med utseendet. Skönt att gå på dessutom nu under vintern när elslingor värmer upp golvet i badrummet.
Det jag kan säga är att det dessutom är väldigt lättstädat vilket inte gör valet sämre. Det blev väldigt rätt.

Eftersom annexet är nybyggt finns inga ”måsten” att hålla sig till de ursprungliga materialen vilket annars är viktigt för byggnadsvårdare i allmänhet och restaureringsansvariga i synnerhet. Ja exteriört är förstås materialval och volym viktiga aspekter att ta hänsyn till då jag vill att nya annexet ska passa in bland gårdens övriga byggnader. Interiört var det däremot lätt att välja terrazzo, särskilt som grunden består av gjuten platta på mark. Terrazzoplattorna är tjockare än klinker och något besvärligare att lägga men för en duktig plattsättare är allt möjligt. Jag har endast strukit på biovax en gång efter golven började användas och det ser inte ut att behövas göras en ny strykning än på ett tag. Sen räcker det med en enkel avtorkning med våt trasa någon gång emellanåt. Lättskött alltså.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Bara snyggast och otroligt lättskött

 1. Jag tycker det är snyggt, men känns väldigt mycket offentlig byggnad för mig. Men det hindrar så klart inte att använda det hemma.

  Gillad av 1 person

 2. Roligt med terazzogolv i hemmet. Uppvuxen som man är i folkhemmet känns terrazzo rätt självklart. Var det en kostnadsfråga som gjorde att ni köpte plattor istället för att lägga golvet direkt? Jag tycker det är svårt att få till det helt rätt med stora plattor i små rum…

  Gilla

  • Roligt att höra från dej igen,Tokyobling!
   Ja, med en yta på 13 kvm var det enklare och billigare med plattor (tror jag men tog aldrig in någon offert på platsgjutning). Jag valde de minsta plattorna, 300 x 300 mm. Med den skickliga plattsättare som jag anlitade gick det som en dans. Laser är till stor hjälp för att få våg (och lagom fall där så krävs) samt att få fogarna spikraka sinsemellan rummen. Det var en fröjd att se hur bra arbetet gick! Vi hade mycket bra kommunikation. Jag kan berätta att byggföretaget som byggde innerväggar och innertak inte ville åta sig terrazzoläggningen och det var klokt av dem, de var ovana vid materialet. De utförde sin del av bygget med bravur.

   Gjutning på plats används mest i offentliga lokaler som kommersiella ytor, tunnelbaneperronger, korridorer. Jag kan förställa mig att det hade blivit bökigare i de här små rummen.

   Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.