Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skrapjärn

6 kommentarerDen här lilla detaljen har fått diskussionerna att gå höga här i Universumet – ett skrapjärn ingjutet i betongtrappan som kom till när farstukvisten/verandan byggdes, troligen på 1920-talet. Ett skrapjärn är ett måste då man har lerjord runt om sig, lera som lätt fastnar under sulorna. Det här järnet fyller fortfarande sin funktion mycket bra. Förr i tiden gick man in utan att ta av sig skorna men jag gissar att de leriga stövlarna lämnades utanför. En stövelknekt finns på verandan.

Vi vill ha kvar skrapjärnet men göra något åt betongplattan som är sprucken på övre avsatsen. En trätrappa har varit alternativ men det har släppts. Skrapjärnet fällde avgörandet :-) Tids nog har vi en genomförd lösning på problemet.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Skrapjärn

 1. En sån praktisk detalj får man absolut inte göra sig av med, det vore att sänka nivån på universumets kvalitet:-)!!! Nu, denna snörika vinter, saknar jag också den där ”tredubbla piassavakvasten utan käpp men på stålställning” som fanns på så många trappor förr, att borsta av snöiga skor runtom på en gång. Oj så svårt att beskriva i ord! Den finns lite här och där här på den västerdalska landsbygden, men vi har ingen. Ännu.

  Gillad av 1 person

 2. Ja, en sån menar jag. Men den gamla modellen var stadigare och kunde nog bultas fast i betong som er fotskrapa. Och borstarna var rejäla piassavaborstar. Stövelborstar, det var ju ett bra ord – som jag aldrig hört. Har nog aldrig pratat om företeelsen förrän nu!
  Jag förstod nog att det skulle finnas en sån däruppe!

  Gillad av 1 person

  • Något liknande den här kanske. Det verkar vara svårt att få tag i äkta piassava i de här 3-borstarna. Har bara hittat äkta piassava i kvastar med långt skaft. Och även de är ofta ersatta med fossila material :-( Vi hoppas på förändring!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.