Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Badhanddukar av lin

14 kommentarer

Jag har nämnt de här badhanddukarna Storm från Växbo Lin förut på bloggen. De är snygga och fyller sin funktion mycket väl  då det gäller att suga upp vatten när man torkar sig efter bad/dusch. Den bubblade ytan torkar dessutom upp rätt snabbt när de hängs på tork, snabbare än bomullsfrotté.


Men – det finns ett aber. De är vävda av rätt kortfibrigt lin, ingen bra kvalité alls enligt mig. Ett par gånger har tvättmaskinen stannat under gång för att den inte kunnat tömma vatten under programmets gång. Linfibrer har täppt till utloppet. I skötselanvisningarna framkommer att fibrer släpper vid de första tvättarna. Men varje gång jag tvättar, och nu har det blivit ganska många gånger, så lossnar mängder av fibrer och luddet ut i avloppet. Jag tycker faktiskt att det är ett dåligt betyg till en produkt som skulle kunna vara bra helt igenom om bättre materialkvalité användes.

De dukar jag har från Växbo Lin (bl a Våga) har jag inte haft samma problem med trots att största duken är ordentligt stor, större än badhanddukarna. Kvalitén på linet i dukarna är högre och jag tycker mycket om dem. Men fler badhanddukar kommer jag inte att köpa, trots att de är snygga. Någon som provat Klässbols linnebadlakan?

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

14 tankar om “Badhanddukar av lin

 1. Vad synd! Jag har ”bubbel” och inte alls haft problem, annat garn eller annan tvättmaskin..? Har även börjat använda hemvävda dukar i naturfärgat lin som jag köpt på auktioner/second hand som badlakan. Känns lite som helgerån, men de tillfällen jag lägger på en kallmanglad duk är idag obefintliga och kommer som bäst bli få, och då blir det någon av de riktigt praktfulla ärvda som får den äran. Så samtidigt känns det bra att de kommer fram alls, och det funkar jättebra!

  Gilla

  • Ja,det är synd! Dukarna ”Våga” fungerar hur bra som helst. Inte behöver man mangla dem heller (om man inte absolut vill) :-) Men tvätt av ”Storm” ger problem i min maskin.
   Ingen dum alls idé att använda gamla dukar som badlakan!

   Gilla

 2. Det lät inget bra! Jag väver ju så jag kan ju kolla garnet. Växbos lingarn brukar vad jag vet hålla kvaliteten. Lin tål inte torktumling men det antar jag att du vet. Jag återkommer och ser om du får några bra svar.

  Gilla

  • Torktumlare äger jag ingen, det får stå över. Jag kan bara komma på att linfibrerna är för korta. Tacksam att du kollar!

   Gilla

   • Om man använder sig av de kortare fibrerna att göra garn av så blir det ett billigare tovgarn. Men det är ju som sagt mycket kortare fibrer, och inte alls lika starkt.

    Gilla

 3. Det är nog Bubbel vi har och dem har vi haft i ca två år. Inga problem alls. Sen har vi några tunnare från Linum, samma där, fungerar bra och är underbara att ha med sig på resa; lätta, torkar fort och ingen sand klibbar fast om man har med sig dem till stranden.

  Gilla

  • Jag önskar jag kunde vara lika nöjd med ”Storm”. Vackra, funktionella men släpper fibrer något otroligt vid tvätt. Som sagt. Bra att höra att Bubbel fungerar prima. Linums (av bomull) har jag inte provat.

   Gilla

 4. En annan sak med att väva är att man kan välja bindning i sitt tyg, Tuskaft är tät och binder varannan tråd. De handdukar du beskriver blir bubbliga efter tvätt eller hur? Om jag inte ser fel är de vävda med kypertränder, det är så bubblorna bli, enkelt uttryckt. Kypert binder inte lika tätt, och har man då ett kortfibrigt garn så är risken stor att det släpper fibrer. Om man väver så att kyperten blir oliksidig, så att inslaget syns mer på ena sidan, för att få fram färg i en rand till exempel, då binder det på var tredje tråd i stället för varannan, och så blir det på varje inslag, med en tråds förskjutning varje inslag. Alltså ännu glesare i längdriktningen.
  Förstod du något av detta?
  Trist i alla fall, kontakta tillverkaren.

  Gilla

  • Alltså, jag känner inte till vävtekniken men badhandduken blir starkt veckad efter tvätt. Vävteknik är ett hantverk jag beundrar men inte praktiserar själv. Även duken i samma vävteknik blir veckad, därav namnet Våga kan jag tro. Praktiskt, för man behöver inte mangla om man inte vill. Ingela Berntsson är formgivare till handduk och duk och har, som jag förstått det, skapat ett nytt sätt att forma de här vävda produkterna. För att förenkla hanteringen, för att slippa mangling. Bra tanke kan jag tycka.

   Gilla

 5. Har samma problem med de handdukar jag själv har vävt av lingarn i liknande teknik. Fantastiskt sköna att torka sig på, men luddar alldeles förskräckligt vid tvätt. I vanliga fall samlar jag ihop tvätt och kör fulla maskiner. Men de här handdukarna går inte att tvätta tillsammans med annat, så det blir halvtomma maskiner.

  Gilla

  • Kanske ska jag stoppa in dem i var sin tvättpåse vid tvätt för att de inte ska gnuggas lika mycket mot tvättrumman… Hur som helst är det en märkbar skillnad då jag tvättar den stora linneduken med samma vävteknik – den släpper inte lika mycket fibrer trots att den har större yta.

   Gilla

 6. Tänkte precis föreslå tvättpåse, men det har du ju redan tänkt på! Stora tvättpåsar brukar vara mindre finmaskiga dock och jag tänker att de finmaskiga även hjälper till att fånga upp luddet. Jag har inte köpt några linnebadlakan än för jag när fortfarande en naiv förhoppning om att någon gång få tid att väva mina egna i våffelväv. Men, nu är stora vävstolen nerplockad på obestämd tid för att alla barnen ska få plats. Vad gör man inte för sina barn…

  Gillad av 1 person

 7. Jag kan bidra med lite tvättråd, lin är ett delikat material.
  Försiktigt med tvättmedel! Låg dosering och snällt tvättmedel skall det vara. Man kan blöta sina handdukar i kallt vatten före första tvätt.
  Inte för varmt vatten, helst inte mer än 60 grader.
  Skonsam centrifugering är bäst.
  Men jag har vävt handdukar för länge sedan med denna teknik och det fungerade bra.
  Ingela Berntsson är en fin formgivare och jag önskar att handdukarna blir som de skall vara.

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.