Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Är detta evolution?

4 kommentarer

Ännu ett exempel på en s k  fastighetsförädling i konungariket Sverige.
Ett flerfamiljshus från folkhemstiden i 1950-talets början håller just nu på att förödas vid Östra torget i den lilla staden. De här bilderna tog jag någon vecka före jul.


Jag hade tidigare sett de där vita A4-arken tejpade på varje fönster och trott att det varit rumsbeskrivningar inför en försiktig ombyggnad. Det är inte ovanligt att göra så. Men så var inte fallet, de fina kopplade träfönstren byts ut mot ”likadana” i plast. Inte är de nya fönstren likadana och inte placeras de indragna i fasadlivet som originalen.
OSB-skivor är skruvade vid trapphusentréerna. Månne vad som ska bli där? Det vill jag nog helst inte se.

Balkongfronter i original med smal sinuskorrugerad stålplåt, och överliggaren består av smäckert fyrkantjärn. Vad händer med balkongerna? Jag befarar det allra värsta. Precis som med fönstren som är utbytta och nya instoppade med fogskum runt om.


Södersågade karmar av kärnvirke bars ut och ersattes av plastfönster med mängder av fogskum. De sattes helt i fasadliv i motsats till originalen som satt indragna i putsfasaden. Ett saneringsföretag håller i ombyggnaden. Fastighetsägaren har inte sökt bygglov för fönsterbytet.

Den här halvan av huset är ännu inte åtgärdad på bilden men nu i januari är alla fönster bytta.

Snöiga plastfönster i mängd.

På min privata fb-sida fick jag igenkännande kommentarer när jag la upp några av bilderna. Bland annat de här:

 • Men – det låter verkligen inte bra! På din bild ser man ju också tydligt hur de smäckra träproportionerna förändras till förfulande oproportionerligt tjocka dimensioner i de nya fönstren. – Tänk, att fastighetsägare aldrig lär sig! Jag skrev nyligen på min tidslinje om hur hållbara bland annat träfönster faktiskt är – i princip outslitliga, med ett minimum av (rätt) underhåll. – Man blir så ledsen varje gång sådan här kapitalförstöring sker…
 • Tyvärr är det så! Och detta hus ser ut att ha kvar sina originalbalkonger med räcke av smide och plåtskärmar. Det handlar inte endast om tilläggsisolering med önskan att undvika underhåll (återkommande ommålning och reparation av skadade delar. Och de flesta ser dessutom inte skillnaderna!
 • Jeg troede, I var klogere i Sverige...

******


Det här fotot är från 2013 då jag var ute för att fotografera ett annat fönsterbyte men inte kunde låta bli att ta några bilder på det då välbevarade funkishuset.

Kolla vilka fina originalbalkonger!

Dörrparti av ek in till trapphusen. Visserligen trist målade men enkelt att återställa. Draghandtag i passande modell finns också att byta tillbaka till.

En snygg skylt från förr.

Östra Torget 1960. Bild från Bygdeband. Flerfamiljshuset med hyresrätter som nu ”saneras” syns till vänster. Rakt fram ses ett hus med tegelfasad, upplåtelseformen är bostadsrätter. År 2013 byttes samtliga fönster där till aluminiumklädda vippfönster.

*

Platsvarumärket för denna kommun är Eskilstuna Evolution. Och Torshälla har en slogan som lyder: SmåstadsEvolution. Undrar vad som menas med detta?  Evolution i bemärkelsen utveckling? I detta ingår alltså så här grova saneringar och vandaliseringar… Det finns bättre sätt att göra en plats attraktiv.

Idag när detta skrivs är fasaderna täckta med ställningar. Och ännu ett företag har satt upp sin skylt.
Ett företag från kommunen som säger sig vara ”en komplett samarbetspartner för dina utvändiga fasadarbeten, balkongarbeten/inglasningar, takarbeten, isoleringar, fönsterbyten, PCB-saneringar och plattsättningar” tar hand om resten av ”saneringen”.

Misab – Mellansvensk industrisanering AB, Tyrfors bygg, Front RK AB.

Annonser

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 tankar om “Är detta evolution?

 1. Finns det ingen stadsarkitekt, som övervakar förändringar i husfasaderna ? Märkligt. Snart är ni inne i efterkrigsbesparningar. Fönsterna sitter fel och fasaden har blivit ful. I Frankrike skyddar man den fortfarande.

  Gilla

 2. Usch! Hemskt! Vill inte…

  Gilla

 3. Vi svenskar är kända för historielöshet och det här är ett sätt detta visar sig på.

  Gilla

 4. Verkligen sorgligt… ännu ett exempel på en avancerad form av aktiv vanvård…
  …och bristande respekt för vad noggranna, estetiskt och kvalitetsmedvetna yrkesmän byggt för framtiden.
  Det är märkligt att det går att leva på och tjäna pengar på att handskas ovarsamt med höga värden.
  Men det får väl bli Lukas 23:34: …förlåt dem; ty de veta icke vad de göra…

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.