Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Funkiskökets dolda diskställ

8 kommentarer

Mitt kök har aldrig synlig disk på tork trots att här inte finns någon diskmaskin – som vi medvetet har valt bort. Där – ovanför diskbänken bakom väggskåpets luckor – står disken uppställd.

Äntligen har jag insett vilken person som står bakom den geniala idén. Det är kvinnan på bilden, det stora namnet i finsk hushållsvetenskap nämligen Maiju Gebhard (1896 -1986). Att få veta vem som kom på denna suveräna kökslösning gör tillvaron fördjupad.

Funkisköket hade många praktiska platsbyggda lösningar. Har man växt upp med dem finns de där i medvetandet och kan tas fram vid behov.

Har ni sett den här boken om städning? Där kan man läsa om Maiju Gebhard bland andra.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Funkiskökets dolda diskställ

 1. Det var en rolig information. Mamma kom från Finland och där såg jag flera gånger sådana här skåp, men har själv inte sett det i Sverige. Mer än i din blogg. Nu kanske jag förstår varför det varit vanligare i Finland.

  Gillad av 1 person

 2. Det är ett suveränt sätt att lösa det här med disk på tork. Fanns på ett enkelt sätt i det nu bortrenoverade och i övrigt rätt opraktiska 50-talsköket i vårt hus. Köksskåpets (lutande med skjutluckor förstås) nedersta hylla var utformad som ett trägaller. Det gav i alla fall lite plats för disk.
  Roligt att få historien bakom, och roligt med så fina bilder!

  Gillad av 1 person

 3. Et slikt skap var i huset til farmor. Jeg har planer om å bygge et slikt her når vi skal Legge til en benk og et overskap på kjøkkenet.

  Gillad av 1 person

 4. Hej! Jag bor i Finland och här har så gott som alla diskskåp med Maijus uppfinning. Mycket praktiskt! Ps. Fin blogg du har!

  Gillad av 1 person

  • Jag tycker verkligen om Maijus uppfinning. Har levt med 4 kök med diskbänkskåp över diskbänken, två har jag ordnat själv.

   Och du, din blogg är träffsäker!

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.