Kyrkligt intermezzo

trono-gla-kyrka
Trönö gamla kyrka är en sevärd kyrka/byggnad/kulturminne. En liten medeltida kyrka med känslofyllt inre. Den fristående klockstapeln är minst lika upplevansvärd. Den gamla kyrkan blev kvar när en ny större beslutade att byggas, en s k Tegnérlada.
trono-nya-kyrka
Trönö nya kyrka ritades av Axel Fredrik Nyström och stod färdig 1895.  En stor renovering genomfördes av tegelkyrkan på 1990-talet. Arbetena slutade katastrofalt nog med att den totalförstördes av brand i november 1998 genom självantändning. År 2001 återinvigdes den men då behövdes inte så stor yta som på 1800-talet, den uppvärmda ytan minskade. Man löste det på det sätt som bilden visar. Tornet och östra delen av kyrkorummet värms upp, mellandelen har blivit en öppen gård.
trono-nya-kyrka-efter-2001
Fotot från den nya gården är hämtat härifrån.

8 reaktioner till “Kyrkligt intermezzo

  1. Ett oerhört stiligt rum med himlen som tak blev resultatet! Särskilt med läget på kullen. Och den lilla kyrkan torde räcka för dagens aktiva församlingsmedlemmar, om Trönö-borna är som landsbygdsbor i gemen. Vackra bilder!

    Gilla

    1. Himmelstak är väldigt passande i en kyrkobyggnad :-)
      Att gamla kyrkan skulle vara stor nog tänkte man sig förmodligen aldrig på 1800-talet. Men visst är det bra med tröghet, alltså att den medeltida kyrkan inte revs som många andra församlingar!

      Gilla

      1. Ja, absolut!
        Örebros medeltida Nikolaikyrka, mitt i centrum vid Stortorget, höll på att gå till saligheten i mitten av 1800-talet, men där fanns en liten och enveten skara som räddade den, bl a Adolf Kjellström. (Han var en spännande person som blev över 90 år, dog på 1930-talet. Googla på honom!) Så nu har Örebro två medeltida pärlor, om än båda är romantiserat renoverade. :-)

        Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.