Tänkvärt om traditioner

Så sant som det var sagt! Hur mycket gillar jag inte det här sättet att teckna och dessutom komma med en sanningsenlig knorr. Bärnarp är så bra!


Jag menar att det här två tankesätten som blir synliga i strippen kan appliceras på en antikvarisk kontra en arkitektonisk syn på en gammal byggnad. Vilken restaureringsideologi man än följer är det är viktigt att inte förfela förvaltningen av vårt gamla byggnadsbestånd och bygga om ett hus till något det aldrig varit. Allt nytt är inte av ondo, allt gammalt är inte bra. Ett av mina första inlägg här på bloggen handlade om detta med en annan Bärnarp-strip som utgångspunkt. Svenskar är väldigt beroende av att tillhöra ”rätt” socioekonomiska grupp, av att följa trender, att inordna sig i mängden och det kan få trista konsekvenser även för för landets gamla byggnadsbestånd.

6 reaktioner till “Tänkvärt om traditioner

  1. Tittar då och då på ”Husdrömmar” i SVT, ibland spännande men ibland förfärligt ur kulturmiljöarbetarens synvinkel. Förra måndan t ex blåstes ett 70-talshus ut totalt och förvandlades till dagens dröm om bostad med öppna lösningar och svartvit kulörsättning. Lyckligtvis sparades utsidan! Eller kanske: konstigt nog! Sorgligt att den här typen av ”gör om mig” så ofta presenteras som nåt positivt i tv och tidningar, t ex Mittmedias veckoslutsmagasin ”Pralin”. Varför inte lyfta fram det intressanta med gamla planlösningar, former
    och material i stället? Trend- och identitetssökandet är tydligen en väldigt stark kraft, som du skriver. Trist!

    Gillad av 1 person

    1. Ja, det är sorgligt. Och lättköpt, lättillgängligt. Första gången jag läste en pedagogisk och mycket trovärdig skrift om fönsterbyte kontra att renovera gamla fönster ”Träfönster i gamla hus” av Rolf Sixtensson var 1979. Har något hänt sen dess?

      Jag kollar på fb i byggnadsvårdsgrupper – hur många vill inte använda silikon, fogskum och annat opassande i äldre byggnader. Att kommentera i dessa medier är för min del bortkastad tid!

      Gilla

      1. Det som har hänt sedan -79 är att det har blivit mycket mycket värre. Häromdagen damp ”Vi i villa” ner, och är bra deprimerande att bläddra igenom. Man måste påminna sig att det är ett reklamblad i första hand, men hur mycket reklam för fönsterföretag finns det inte… Minns ett seminarium som Byggnadsvårdsföreningen hade vid mitten av 1980-talet för att stävja fönsterbytesivern som började ta fart då. Trettio år sedan och ivern har bara eskalerat. Sorgligt.

        Gilla

        1. Samtidigt som fönsterbytarivern pågår så intensivt har byggnadsvårdsmedvetandet ökat i en annan grupp av människor. Svenska byggnadsvårdföreningen har fler medlemmar än någonsin. -79 var de få eftersom föreningen startade i samband med Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. Jag tror det går framåt men vad anbelangar fönsterbevarande går det med myrsteg eller bakåt. Senaste numret av Byggnadskultur handlar om äldre fönster, ”hållbara fönster”. Än en gång.

          Gilla

    2. Håller med dig Eva. Tyvärr verkar det att göra om väldigt viktigt för många mäniskor. Ser det tyvärr även i ”renoveringskretsar”.
      Alla tidsepoker har ju sin tjusning och bara för att huset är byggt 18xx behöver väl inte all nyare rivas ut bara för att sedan ofta ersättas med nya fabrikstillverkade kopior……
      Även att ”återställa” för mycket kan bli helt fel och att skapa något bara för öga får ibland ett väldigt lustigt/konstigt slutresultat. Ser tyvärr det även sådana reportage som borde veta bättre.

      Gillad av 1 person

      1. Håller med er Hans och Eva!
        Bra om andra orkar försöka vända på synen på äldre hus, byggnadsvård och restaurering.
        Själv tycker jag Lindströms & Schyfferts ”Ljust & fräscht” fortfarande är en aktuell sammanfattning av läget i Sverige.

        Gilla

Kommentarer är stängda.