Mindre hackspett

Så glad jag blir varje gång något nytt att lära sig dyker upp. Igår såg jag en mindre hackspett för första gången. Det är möjligt att jag hört någon tidigare men inte reflekterat över det. Fågelkunskaperna fördjupas allt mer efter att jag flyttat från stan.

Den här lilla fågeln snurrade i spiralform runt stammen på äppelträdet Cox Pomona i jakt på mat i barkskrevor. Den var inte alltför rädd så jag såg den tydligt. Först trodde jag det var en unge av större hackspett, som vi har här nu, men årstiden talar mot det.  ”Lillingen” såg tufsigare ut, dvs teckningen var inte lika stram som större hackspett, den var bulligare i formen men bara stor som en talgoxe ungefär.
mindre-hackspett-daniel
Foto: Daniel Pettersson
Genast satte jag mig att leta på nätet och hittade genast Natursidan.se med upplysningar: Så hör och ser du skillnad på Sveriges hackspettar.
Därifrån kommer detta foto. Så nu vet jag. Himla kul.

I somras lärde jag mig en annan fågelpersonlighet som inte berättats om. Ett stenskvättepar som byggde bo bland stenbumlingarna som kom upp när det grävdes för VA och som staplades intill lövkomposten.  Snart hittade stenskvättorna läget och det var jätteintressant kan jag lova – både att se hur paret uppförde sig och se de borymmande ungarna. Vår katt hade inte en chans att ta dem. I och med att annexet är klart fick vi en helt ny fågelskådarplats. Himla kul. Kikaren har fått en självklar plats där :-)

.

6 reaktioner till “Mindre hackspett

 1. Jag håller med dig. Det är så roligt att upptäcka nya fåglar och att man hinner titta ordentligt, för de är för det mesta så snabba och flyger iväg. Liten som en talgoxe – det blir något att titta efter.

  Gilla

  1. Hade jag inte sett den bara på två-tre meters avstånd hade den nog gått mig förbi som någon annan art. En gång var målsättningen att lära mig två nya fågelläten per år, men jag har sackat efter ordentligt. Det är många fågelljud jag inte kan kategorisera. Därför är det så kul med något nytt emellanåt. Men kul är det med fåglar!

   Gilla

 2. Mindre hackspetten dyker upp lite varstans, så har det varit för mig efter jag såg min första. Det har säkert med det ökade intresset över åren också :)
  Lycka till i ditt sökande efter nya arter!

  Gilla

  1. När man är novis som jag är det intressant att lära nya arter, även om de är vanliga för en erfaren ornitolog. Lyssnar, tittar och lär. Tusen tack för uppmuntran!!!

   Gilla

Kommentarer är stängda.