Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Ledig helg

2 kommentarer

tak_mossa1
Mjölkrummets papptak har hunnit få en viss beväxning med mossa främst i skarvarna plus en del lavar. Vi tyckte det var dags att ta bort detta nu när det är fuktigt. Det är mekaniskt borttagning som gäller för oss, en piassavakvast och en rotborste på skaft gick bra att skrapa och skrubba bort mossan med.
tak_mossa2
Sen spolades taket rent.
tak_utan_mossa
Så var det klart. Mjölkrummet vetter mot norr eftersom mjölken skulle hållas kall utan elektricitet och taket står ofta i skugga så om några år måste vi nog göra om hela proceduren. Nu satte Halvan upp en koppartråd överst längs papptaket och kanske kan det försena påväxten när kopparjoner följer med regndroppar ner på taket. Kanhända.
palsternackor-16
Jag har även skördat palsternackor i kökslandet. Jag sådde i två omgångar och det här de palsternackor jag sådde först. Palsternacka har blivit en riktig favorit och är lätt att odla här.
ivarskap
Snickaren levererade de här skåpen på söndag (han sa sig vilja frigöra yta i snickeriet). Det är vanliga Ivar-skåp (b:80 x dj:50 x h:83) från stora möbelvaruhuset. Han har kapat dem för att få rätt arbetshöjd på skivan som ska ligga ovanpå. Så gjorde han en låg sockel. Kostnaden för stympningen är högre än skåpen i sig, haha… Tillverkningen av skivan, som ska ha hela rummets längd, påbörjas till veckan. Jag är väldigt förtjust i ivarskåpen eftersom de är gjorda av obehandlat massivt trä och upp till mej att ytbehandla. Just de här halvoljade jag efter att fotot togs.
entre
Jodå, det här är samma typ av skåp rakt upp och ner, men med djupet 30 cm, som vi hängde på väggen i entrén.

Den soliga helgen med en hel del att ta tag i efter veckor av mulet väder, gjorde att jag glömde bort att jag tänkt besöka det Gamla tryckeriet där man i helgen firade Tryckfrihetsförordning som fyller 250 år! Det svider lite att jag glömde det för det kommer inte åter.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 tankar om “Ledig helg

  1. En ledig helg hinner man med mycket jobb! Och visst var det skönt att få vara ute i solen! Efter några blåsiga dagar hade det mesta av löven på vår nordliga ek blåst av och täckt både den södra gräsytan, letat sig in bland de många vedstaplarna och in under ”fruntimmershuset” som har en luftig grund. Vi delade också med oss till fotbollsplanen söderut. Med hot om oväder i veckan var sysslan igår given. Men det känns som härlig motion att räfsa höstlöv i solen! Tänk så trist att skaffa sig motionen på ett gym! Inomhus!!! Tvätta uthustak kan nog också gå an en solig oktoberhelg!
    Ekar finns det förresten ganska många och riktigt stora här i socknens byar vid älven som ska vara ekens norra gräns. Om det nu stämmer numera?

    Gilla

    • Roligt att höra att du trivs, Eva! Livet på en gård på landet innebär nya göromål och upplevelser för stadsbon. Det är härligt, minns själv den där känslan. Här räfsar vi löv i november då ekarna tömt sina kronor. Även jag gillar den sysslan!

      Gilla