Yxor och blomkrukor

gransfors
När jag har möjlighet svänger jag in till Gränsfors blomkruksfabrik och Gränsfors bruks yxsmedja. De ligger nästgårds varandra. Visst är det spännande att se produkter tillverkas? Förutom blomkrukor tillverkas även dekorerade och glaserade fat i keramikfabriken. Från yxsmedjan fick jag inga bilder.
gransfors-yxmuseum1
Yxmuseet alldeles intill får också ett besök. I omedelbar närhet kan man även gå kurs i timring.
gransfors-yxmuseum2
Jag har besökt landets båda kvarvarande blomkruksfabriker. Det är lite fantastiskt att det fortfarande tillverkas vanliga blomkrukor storskaligt i det här landet tycker jag. Blomkrukorna har olika kanter, med den ena går det lätt att stapla blomkrukorna i varandra, med den andra inte.

7 reaktioner till “Yxor och blomkrukor

  1. :-)
    Och dessutom finns ytterligare två bruk kvar i landet som tillverkar yxor. Är det inte fantastiskt? (Wetterlings i Storvik, Hults bruk utanför Norrköping.) Du kan bli skinnad in på bara kroppen om du besöker alla. Jag har bara besökt Gränsfors bruk i Bergsjö, det är finemang bara det att få se tillverkningen.

    Gilla

    1. Ja, visst är det så även för mig i mångt och mycket. Men visst är det bra att produktionen finns kvar och inte är outsoursad till ett annat land.

      Gilla

      1. Ja man blir glad för att det finns kvar. Kan nog tänka mig ett besök i Töreboda någon gång jag är i närheten. Tack för tipset!

        Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.