Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Glommersträsks bygdemuseum

4 kommentarer

glommersträsk5
Stilleben från salen med säng och väggur och bakom alltihopa en konstfullt målad timmervägg med klinade såtar.

glommersträsk9
På 1700-talet ville staten att Norrland skulle befolkas och uppmuntrade på olika sätt människor att bosätta sig där. Mangårdsbyggnaden stod färdig 1810 och förlängdes 1839 med 10 alnar (på andra sidan entrébron). Då erhölls en stor sal på bottenvåningen och i det nya rummet på övervåningen inrättades en skolsal. Nej, fasaden är inte tjärad trots den bruna färgen.

glommersträsk8
När man stiger in genom köksdörren ser man detta stora bondkök med tredingstak och fyra fönster åt tre väderstreck.

glommersträsk3

glommersträsk4
Skåpet är verkligen färggrant och plats är beredd för vattensån av koppar.
glommersträsk1
Wow!

glommersträsk2
Den öppna härden är omgjordad av trä nertill. Typisk är ”långhyllan” upp mot tak; två träbjälkar som man lägger saker tvärs över (t ex tråg och lodbössan) eller hänger upp föremål i, ni kan se barnstolen hänga därifrån.

glommersträsk7
Ett mycket intressant rum är skolsalen på övre våningen. Den inreddes 1843, året efter att skolstadgan trädde i kraft, så  det är en tidig exponent för det statliga skolväsendet. Kontrakten med bonden finns bevarat och kan läsas på plats. Skolbänkar och vissa andra inventarier är från senare tid. Undervisningen höll Svenska Missionsförbundet i och syftet var att lära samiska barn kristendomskunskap, göra dem till ”goda medborgare”. Vi har en imperialistisk historia även här i landet.

glommersträsk6
Väggmålningarna är kraftfulla och färgstarka.

glommersträsk10
Det timrade utedasset med 3 hål flyttades nyligen till hembygdsområdet. Det jag gillar är att det även är avsett att nyttjas av besökarna. Jodå, här finns moderniteter som vatten i hink, pumptvål och toapapper men det kom inte med på bild. Vad ger mer autenticitet än ett torrdass ihop med en gammal gård?

Bygdemuseet i Glommersträsk (umesamiska: Midtjá) kallas Hängen-gården. Här och här finns mer att läsa om den. Vi kom dit precis i stängningsdags men den vänlige guiden lämnade dörren öppen och gav oss tid att i lugn och ro gå runt i mangårdsbyggnaden på egen hand medan han gick iväg på ett ärende. Människor i norra delen av landet kan verkligen vara vänliga.

 

 

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

4 thoughts on “Glommersträsks bygdemuseum

 1. Tack för fin läsning och vackra bilder. Trätjära till uthusdörrarna… Något att tänka på.

  Gilla

  • Det var fint med besöket på den här hembygdsgården. Trots att trätjära brändes i dalar i norra Sverige är inte dörrarna på Hängen-gården tjärade. Gissar att det är vanligare i södra delen av landet. Förutom på kyrkor förstås. Tjära gav inkomster, man sålde det mesta för att få kontanter i den förhållandevis fattiga landsändan.

   Gilla

 2. Mycket intressant och välskrivet inlägg. Håller med om att det är något visst att nyttja ett torrdass ^^

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.