Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Lärk

2 kommentarer

På 1780-talet blev de första lärkarna (Larix decidua) inplanterade som prydnadsträd i Sverige. De har med tiden anpassat sig och har nu spridit sig som vildväxande upp till de södra delarna av Norrland. Lärken är Södermanlands landskapsträd.
Larix_decidua_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-216
Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen

Vi har haft tre lärkar på vår gård, numera två efter att vattensorkar gnagt på ena lärkens rötter. Den som sågades ner fyller nu en annan funktion på gården. Lärkarna planterades någon gång på 1910-talet och vi tror att det var högsta mode på bondgårdarna i trakten för lärkträd finns kvar på fler gårdar. Lärkarna har vackra barrblad, mjuka, ulliga, gulliga och fina kottar. Kottarna gillas av ekorrar och av stenknäck (fast de senare har jag inte sett här, kanske pga okunskap). Men ack så skräpiga de där vackra träden är – grenar och kvistar faller i mängd till marken året om.

Vilket är ditt landskapsträd?

Lärkträdet som blev ett plank mot rådjuren…


…i ett försök att likna griseknorrarnas inhägnad från tidigare.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

2 thoughts on “Lärk

 1. Jeg er usikker på om vi har landskapstrær i Norge, men min favoritt tror jeg er rogn (svensk: rönn). De blir passe store, er vakre hele året og har fin vekstform. Ellers liker jeg godt de virkelig store og gamle som eik og lind, men de trives ikke så godt her i Nord-Norge.

  Gilla

  • Camilla, vilket vackert träd du gillar.
   Rönn är underbar. Rönn är ett viktigt träd i nordliga delar av Skandinavien. De har använts som vårdträd, i alléer och som klippta häckar. En sådan häck skulle jag allt bra gärna vilja ha någon gång! Och rönn används till pinnar i räfsor. Blomningen är vacker och de röda bärklasarna minst lika sköna.
   Här på gården har vi också en rönn – vid mitt arbetshus.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s