Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Skyfflar och spadar

8 kommentarer

Det här är några av alla de redskap som finns här på gården sedan tidigare.
redskap1
1. spade med rak överkant
2. avkortad slungspade
3. skyffel med rundad överkant
4. skyffel med rak överkant
5. slungspade (märkt Norbergs Motala)
6. skyffel med rak överkant och stålskaft (införskaffad för ett par år sedan)

(Skyfflar har rak nederkant, spadar har rundad.)
Observera skillnaden i utformning på de äldsta skyfflarnas kontra spadarnas handtag.
redskap2
Nja, de här spadarna och skyfflarna räckte inte till för att bearbeta lerjorden med sina hårda ”kocklor” efter VA-grävningen. På två majveckor grävdes det 70 meter. Grävaren lade tillbaka lerjorden och tryckte till. Det blev hårt. Vi vet att marken sjunker med tiden där det grävts. Därför ville vi ha en bombering av ytan innan växtligheten etablerar sig, därav denna insats med handverktyg. Längst till höger på bilden ovanför står en nyinköpt norsk ”krafse” av härdat stål med bredden 320 mm och skaft av lackat askträ, med längden 1,2 m.

redskap3
Hackan är perfekt att hacka sönder lerkokorna med. Även om vi fått tipset att hyra en jordfräs istället :-)
Jordfräs använde vi på 90-talets slut då vatten från brunnen drogs in i huset och en markbädd anordnades. Dessvärre hackades också ogräsrötter som kvickrot sönder och dök upp i mångfald. Den här gången bestämde Halvan att handredskap skulle användas. Visst är det beundransvärt!

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

8 tankar om “Skyfflar och spadar

 1. Det finns mycket bra på Biltema… :-)

  Gilla

 2. Om spadarna är av äldre modell (30/40/50-tal) skulle jag mer luta åt att de s.k ‘slungspadarna’ är dräneringsspadar. Anpassade till bredd för gamla 2,5″ tegelrör. Har en hel drös med liknande föremål på går’n :)

  Gilla

  • Det kan du nog ha rätt i Tjörnbo. För dikesgrävning och täckdikning. När sådant gjordes för hand. Själv tycker jag att öppna handgrävda diken är ett kulturarv att bevara :-)

   Gilla

 3. Ja tänk. En spade är en spade har jag trott förr, men nu med H som medägare till den gemensamma gården har jag fått inse att det minsann inte är så enkelt. Som tur är. Spadar med olika form för olika behov, det ger bättre resultat. Och kanske kallas dom nåt annat än ”spade” ibland. Hemma köptes det in en sån där smal sak, för dikesgrävning enligt Mrs Universum, när det var dags att lägga om elkablarna i diken över gårdsplanen. (Vilket var lättare i den västerdalska sandjorden än i mälardalens lera!)

  Förresten, jag har insett också att det är skillnad på kratta och räfsa. Det har väl inte varit så noga förr… Huvudsaken man tar rätt redskap när man ska göra nåt, strunt samma vad det kallas!

  Gilla

  • Så där är det då man blir landsbygdsbo efter att ha bott i stan ;-) Nya lärdomar – visst är det väl härligt!
   Men Eva, nog tycker jag det är bra med namn på saker och ting, t ex arkitekturtermer :-)

   Gilla

 4. Intressant med redskap och dess benämning/användning! Det du kallar slungspade kallar vi här ”kabelspade”, maken tror att det kommer sig av att den användes för att gräva ner kabel i en smal ränna till ett djup av spadens längd, kanske något typiskt för en militärstad som Boden? Att den skulle användas till dränering på våra breddgrader går bort då vi får gräva gode djupt för att få någon verkan. /Annelie

  Gilla

  • Anneli, även här används den för att gräva ner kablar efter att elektricitet började produceras.
   I lerjord går det att gräva brantare kanter än i annan jord. I norr har jag sett spadar för dikesgrävning med ytterligare ett hänkelhandtag direkt över metalldelen, alltså nederst på skaftet. Då blir det lättare att slänga upp jorden över kanten på gropen/diket då man kommit djupt nog.
   På en gård i Sörmland med eget museum hittade jag denna täckdikningsspade, väl markerad ;-) – https://mittuniversum.files.wordpress.com/2016/06/tc3a4ckdikningsspade.jpg Den användes då de smala tegelrören grävdes ner.

   Jag tycker det här med jordbruksredskap är oerhört intressant. Här på gården finns redskap vi inte vet hur de användes. Än.

   Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.