Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Schackrutiga pärlhöns

9 kommentarer

kungsäng

De här ljuvligheterna trivs verkligen i perennträdgården. På två år har de förökat sig en hel del. Nu blommar 21 violetta och 5 vita kungsängsliljor (Fritillaria meleagris). Och flera små nya liljeblad sticker upp. Kanske blommar de små redan nästa vår… För mig är detta en ny bekantskap då det är första gången jag odlar den. Meleagris betyder pärlhönefläckig på latin men nog liknar rutorna mera schackmönster tycker jag.

kungsängsliljor

Över huvud taget är blev odling av perenner något nytt efter att jag flyttat hit till Universumet. Jag har lärt mig väldigt mycket om odling under åren här när jag tänker efter. Det är verkligt trevligt att lära känna alla de olika personligheterna. För personligheter det är vad de olika växterna är.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

9 tankar om “Schackrutiga pärlhöns

 1. Jag hade också kungsängsliljor ett tag, men nu verkar de ha gett upp. Det var inte direkt någon medveten odling utan jag tryckte ner dem i marken efter att de varit i någon blomstergrupp jag hade fått. De är så härligt graciösa.

  Gilla

 2. Jag tog med mig några från min svärmors trädgård och de dyker nu upp lite här och var i trädgården. Verkar som de fröar. Trevliga små blommor med sitt märkliga rutmönster!

  Gilla

 3. Har sett en äng utanför Uppsala fylld med Kungsängsliljor. Ett av de vackraste naturminnen jag har. Jag planterade ca 10 lökar vid stugan här i Norrbotten, efter några år är över tjugo.

  Gillad av 1 person

  • Vet du Linnea, trots att jag bor närmare Uppsala Kungsäng än du i Norrbotten, har jag aldrig varit där. Än. Ett besök där står långt upp på min lista över vårutflykter. Jag tor dig när du säger att det är ett av de vackraste naturminnen man kan få.

   Gilla

 4. Kungsängsliljor är en stor favorit här, och nu har jag planterat såna på tre ställen som jag har bott på. De är så vackra, särskilt om man ligger på marken och tittar NÄRA.

  Gilla

  • På mage alldeles intill är bra läge för njutning av de där växterna, du har rätt.
   Så glada de som köpte fastigheterna efter er blev som fick kungsängsliljor på köpet :-)

   Gilla

 5. Ljuvliga är de. Mina står under päronträdet och när de skimrar i kvällssolen blir man lyrisk.

  Gillad av 1 person

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.