Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Omgärdade trädgårdar

Lämna en kommentar

Här kan man snacka om rådjurssäkra trädgårdar ;-) Detta är trädgårdar i den lilla provinsiella staden, trädgårdar i Pompeji. En trädgård behöver inte vara stor för att kunna njutas av kan man se.
Pompeii garden, photo Linda Farrar
Romersk trädgård i House of the Golden Cupids, Pompeji. Foto Linda Farrar som nyligen gett ut en bok om antik trädgårdskonst.

venusmarina4
Trädgården i House of Venus i Pompeji. En svalkande peristyl omger trädgårdarna. Fotot kommer härifrån.
En gång i tiden porlade vatten ur små fontäner i de här omgärdade stadsträdgårdarna, växterna grönskade, solen brände och mittpådagen-solen kändes skugglös.

Det finns en hel del att lära om/av historiska trädgårdar. Att studera trädgårdsfreskerna från Livias villa i Primaporta var en önskan som gick i uppfyllelse. Dessa har många år varit under konservering och därför omöjliga att se. Den målade kejserliga trädgården var helt innesluten i en delvis nergrävd byggnad – allt för att ge svalka på den höga kulle villan var belägen på. Att först se utgrävningsplatsen i Primaporta och sedan målningarna på nationalmuseet i Palazzo Massimo i Rom gav en extra dimension åt tillvaron.

Själv gläds jag åt min lilla inhägnade perennträdgård, Hortus conclusus, dit rådjuren inte kommer och att tulpanerna därför kan blomma. I år igen. Tredje året gillt.

.

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.