Mitt Universum

Byggnadsvård med kulturhistoria.

Rullgardinsrött

6 kommentarer

Rullgardinen, som ersättning för fönsterluckan och draggardinen, var enfärgad och odekorerad. Mörkblå rullgardiner har funnits så länge rullisar har existerat, men kulören har skiftat från svartblått till kornblått. Ibland kan andra färger ses. Sveriges äldsta rullgardinsfabrik grundades 1879 och från 1885 tillverkades där endast rullgardiner med fjäderkonstruktion, en uppfinningen som var amerikansk. Senare kom även rullgardin av papper.
röd_rullgardin
… ovanpå nedre botten syns en trappa upp våningen, vars fyra mittfönster har fällda röda fullgardiner, som inifrån upplyses.”
Så noggranna scenanvisningar ger August Strindberg till dramat Påsk. (Fullgardin är motsats till halvgardin.)

Harry Martinsson skriver i Nässlorna blomma
Det var sent när han kom fram till Norda. De hade redan tänt lamporna och alla fönsterna på gaveln ut mot ljunglandet lyste rullgardinsröda.
röda_rullgardinen
Jag fick en fråga om rullgardiner på fb, var man hittar textil och hur man byter tyg. Det är så roligt att fler uppskattar sina fina gamla rullisar och vill fortsätta att använda dem. Jag hade inte funderat så mycket innan jag bytte tyget till den här röda rullgardinen, testade mig fram. Är tyget för långt klipper jag av det i lämpligt bredd och sätter en klisterrand på den klippta sidan för att trådarna ska hållas på plats. Det får torka ordentligt innan tyget häftas fast med klammer på trärullen och rullas upp på den. Att fålla blir inte bra eftersom tyget blir för tjockt ojust där och därmed inte rullar upp sig snyggt. Sen får man trixa lite med att spänna fjädern innan rullgardinen fästs i metallhållarna som är fastskruvade på var sida. En ny dragtråd gör man om man inte återanvänder den gamla fina som kanske finns kvar.

Om det är möjligt lagar jag mina rullgardiner istället för byter ut tyget. Patina är ju charm. Är tyget inte alltför skört klipper jag av det ovanför nedre lattan, syr en ny kanal och stoppar in trälattan igen. Och byter jag ut tyget återanvänds allt det andra på ”rullisen”. Kanske har ni som läser tips på var man hittar gammaldags rullgardinstyg…

Jag älskar de gamla rullgardinerna. Av bilderna ovan är det bara den röda som jag bytt textil på.

 

Författare: MrsUniversum

Mrs Universum lever nu, blickar bakåt, tänker framåt. Tycker inte nödvändigtvis att allt nytt är bra. Tycker inte heller att allt gammalt måste vara bäst :-)

6 tankar om “Rullgardinsrött

 1. Jag för min del undrar var man ska få tag i gamla trärullar med fjäder i. Så vitt jag sett finns det bara nya moderna med dragdnören av plast vid sidan om nu för tiden.

  Gilla

 2. När vi köpte vårt hur fanns det några rullgardiner kvar av den ”gamla sorten”….de funkar fortfarande utmärkt. Ingen aning hur gamla de är men tyget börjar bli skört….som papper…

  Gilla

  • Fru Purjo, så trevligt att du har dem kvar. Så solutsatta som rullgardiner blir är det ju inte konstigt om tyget blir skört. Flera av mina är också sköra. Undrar om tyget är vaxat, det känns så på en del.

   Gilla

 3. Ja! Kanske rullgardiner i de solutsatta köksfönstren!

  Gillad av 1 person

 4. Här finns det också gamla rullgardiner. På en är tyget utbytt, och det nya har satt på åttabak, Alltså bak och fram De vill i alla fall ha ränderna i färg inåt och då blev det ett gissel att få rullgardinen upp och ned, så vi har vänt den ”åt rätt håll” fast färgränderna är utåt. Förståeligt? När det är riktigt varmt ute på sommaren springer jag runt i huset och drar ned för att skydda gardinerna för solljuset, och dämpa värmen inne något. Så vacker bild!!

  Gilla

Tyck till om du vill!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.